Tényleg frissíteni kell a Windowst

dell laptop notebook windows 10
Vágólapra másolva!
Már nyilvánosan kérleli a felhasználókat a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Rendhagyóra sikerült a Microsoft májusi hibajavító keddje, hiszen a régóta nem támogatott Windows XP, Windows Server 2003 és Windows Vista rendszerekhez is kiadott egy-egy frissítést. Nem véletlenül, hiszen a májusban javított BlueKeep sebezhetőség lehetőséget ad a támadóknak arra, hogy bármiféle felhasználói interakció nélkül számítógépeket fertőzzenek meg az interneten át, ráadásul ezek a gépek képesek a helyi hálózatokon át továbbterjeszteni a rosszindulatú programokat. A BlueKeeppel egy újabb WannaCry-szerű helyzet hozható létre.

Forrás: Lisa Fotios / Pexels

Az Errata Security biztonsági cég szerint két héttel a javítások elérhetővé válása után továbbra is olyan 1 millió sebezhető számítógép lóg az interneten. A Microsoft biztonsági központjának a munkatársai ennek kapcsán írtak egy blogbejegyzést, amelyben nem tagadják a számot, sőt:

minél előbbi frissítésre buzdítják a windowsos PC-ket használókat.

A Microsoft teljesen biztos abban, hogy már megkezdődött a sebezhetőség élesben való kihasználása, ráadásul a vállalati hálózatok esetén elég egyetlen frissítetlen számítógépet megtalálniuk a bűnözőknek az interneten, utána pedig az összes vele egy hálózaton lévő, frissítetlen PC is gyorsan elesik.

A BlueKeep sérülékenység megszüntetéséhez csak telepíteni kell a legújabb frissítéseket a Windows Update-en keresztül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!