Eltűnik a Windowsból a horrorbeépülő

laptop notebook számítógép windows 10 home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Microsoft böngészőitől is búcsúzik az Adobe Flash.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi formájában ismert internet korai korszakát lezáró dátum közeleg, 2020. december 31-én megszűnik az évek óta csak biztonsági javításokat kapó Adobe Flash beépülő támogatása.

A kép csak illusztráció Forrás: Maurício Mascaro / Pexels

Fiatalabb olvasóink talán nem is tudják, hogy mire való: régen a Flash beépülővel lehetett interaktív tartalmakat készíteni a böngészőkbe, például videolejátszók, játékok, fájlfeltöltő felületek, vagy éppen képszerkesztők készítésére használták.

Manapság ezek szabványos böngészős technológiákkal elkészíthetőek, a Flash népszerűsége az okostelefonok népszerűvé válása környékén kezdett hanyatlani.

Ettől függetlenül az igazi probléma az volt a beépülővel, hogy biztonsági szempontból világéletében ementáli sajtnak minősült: a hackerek folyamatosan súlyos hibákat találtak benne, a weblapokba beágyazott rosszindulatú Flash-állományokon keresztül időnként még a számítógépek felett is át lehetett venni az irányítást.

A Microsoft most részletezte, hogy a fenti dátum közeledtével hogyan kíván leszámolni a Flash beépülővel. Elsőként is az ősszel elérhetővé válik majd egy opcionális frissítés, amellyel teljesen eltávolítható lesz a Windowsokból, majd 2021 elején a cég letiltja az Internet Explorer és Edge böngészőkben a futtatását.

Pár hónappal később az említett frissítés ajánlottá válik, a nyártól kezdve pedig minden felhasználó megkapja majd a havi rendszeres biztonsági frissítések részeként a Windows Update szolgáltatáson keresztül,

azaz teljesen eltűnik majd a Flash a Windowsból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!