Kiszúrt a távozni próbáló ügyfeleivel a Spotify

spotify
Spotify
Vágólapra másolva!
Beleszállt egy zenekönyvtárak átköltöztését segítő szolgáltatásba.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a Spotify kisebb szabadságharcot indított az Apple ellen, elsősorban arra panaszkodik, hogy aki iPhone-on és iPaden kíván előfizetni a prémium csomagjára, az csak in-app vásárláson keresztül teheti ezt meg a mobilappján keresztül, ilyenkor viszont az Apple levon 15% jutalékot a havidíjból. Az utóbbi nem elírás: a Spotify az App Store különleges bánásmódban részesülő cégeinek egyike, a szokásos 30%-os jutalék felét kell csak kifizetnie.

Spotify Forrás: John Tekeridis / Pexels

Most úgy tűnik, hogy már a Spotifytól sem áll távol a versenyellenes magatartás: a programozási felületeihez való hozzáférésének visszavonásával fenyegette meg a SongShift appot, amennyiben az továbbra is lehetővé teszi, hogy a felhasználók automatizált módon átmozgassák a Spotify-fiókjukban lévő zenekönyvtáruk tartalmát más zeneszolgáltatásokba. A szolgáltatások közti költözést segítő SongShift ezt tudomásul vette, mostantól nem támogatja a Spotifyt.

Az ügy további érdekessége, hogy a rivális zeneszolgáltatásokba átköltözni kívánó felhasználókal való kibabrálás mellett a Spotify potenciálisan még a saját adatvédelmi nyilatkozatában olvasható, az ügyfeleket megillető egyik jogot is sérti a lépéssel.

– olvasható a nyilatkozat harmadik pontjában. Természetesen értelmezés kérdése, hogy a zenekönyvtár tartalma mennyire nevezhető személyes adatnak, de a továbbítási kitétel alapján a Spotify jogászainak ez járhatott a fejükben a rész megfogalmazásakor.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!