Biztonságosabbá válhat az Android frissítése

google android
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kötelezővé teheti az A/B partíciók használatát a Google.
Vágólapra másolva!

A 2016-ban kiadott Android 7.0-val a Google elérhetővé tett egy új rendszerfrissítési mechanizmust a gyártók számára. A Seamless Updates névre keresztelt rendszer lényege, hogy a készülékek háttértárain kettő az operációs rendszert tartalmazó partíció is van: az aktív partíción az éppen használt Android található, az inaktívra pedig a főverzió-frissítések kerülnek. Ha sikerül telepíteni a frissítést, akkor a másik partíció válik aktívvá.

A kép csak illusztráció Forrás: andrekheren / Pixabay

A megoldás előnye, hogy az Android nagy frissítései teljesen a háttérben települhetnek, a sikeres installációt követően pedig a készülék újraindítása után már az új főverzió töltődik be. Ez jelentősen csökkenti telepítés miatti leállási időt, ráadásul ha meghiúsul az installáció, akkor nem válnak használhatatlanná a mobileszközök.

A Seamless Updates egyetlen hátránya, hogy több gigabájt helyet elvisz a háttértáron, így például a Samsung a mai napig nem használja.

Az XDA Developers beszámolója szerint hamarosan vége lehet a különcködésnek: a Google jelenlegi tervei szerint a gyárilag Android 11 rendszerrel érkező eszközökön már kötelező lesz használni a kétpartíciós frissítési megoldást, enélkül a gyártók nem kapnak majd engedélyt a Google zárt forrású appjainak – például a Play Áruház, a YouTube, a Gmail – az előtelepítésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!