Lesújtott a béreket nem fizető gyártójára az Apple

apple iphone javítás szervizelés műhely elektronika
Európába is megérkezett a független iPhone-javítási program
Vágólapra másolva!
Bő egy hete kétezer munkás lázadt fel az átutalt munkabére láttán.
Vágólapra másolva!

Nem szabadul a bérgyártóinak botrányaitól az Apple. December 12-én a tajvani székhelyű Wistron körülbelül kétezer éjszakai műszakban dolgozó munkása lázadt fel az indiai Narasapura ipari parkban lévő üzemében, miután az állításuk szerint a cég jóval kevesebb bért fizetett számukra a kelleténél. Egy részük törni-zúzni és fosztogatni kezdett, a rendőrség összesen 132 főt tartóztatott le az erőszakossá vált tüntetés során, a kárérték valahol 3,5-7 millió dollár között van.

A kép csak illusztráció Forrás: Apple

Az Apple egy hétnyi vizsgálódás után lecsapott a Wistronra az ügy miatt: a gyártó egészen addig nem kaphat megbízásokat további iPhone-modellek előállítására, amíg nem felel meg teljes mértékben a bérgyártói által kötelezően betartandó magatartási szabályzatának. Állítása szerint a problémák egy részét az jelentette, hogy a cég nem tudta megfelelően követni a ledolgozott munkaórákat, így az október és november hónapokra járó bérüket is késve kapták meg a dolgozók.

Ezzel párhuzamosan az indiai munkaügyi hatóság is vizsgálatot indított, a megállapítása szerint a gyárnak rendkívül gyorsan kellett 5000-ről olyan 10500-ra emelnie a dolgozók számát, így számos törvénysértést követett el. Emellett nem részletezett okokból szimplán nem fizette ki a megígért munkabért a gyártásban dolgozóknak és a takarítószemélyzetnek, a női dolgozókat pedig az ilyenkor szükséges hatósági engedély nélkül kényszerítette túlórázásra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!