Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Terjedni kezdhetnek idén az 5G-képes laptopok

Seoul, smart city, Szöul, Dél-Kórea, okos város, 5G
Cityscape of South Korea with data and added generic wifi signals and access points in 5G system
Vágólapra másolva!
Partnereivel egy alaplapba dugható bővítőkártyát jelentett be az Intel.
Vágólapra másolva!

Bemutatta a laptopokba ajánlott első 5G-modemét az Intel, az újdonságot a MediaTek és a Fibocom vállalatok közreműködésével sikerült elkészítenie. Az Intel 5G Solution 5000 névre keresztelt megoldás a MediaTek T700 modemre épül, és egy szimpla bővítőkártya, amelyet az SSD-k csatlakoztatására is használt M.2 alaplapi foglalatba kell bedugni. Ez a megoldás leegyszerűsíti a laptopgyártók számára a modem implementálását.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Sajnos a termék nem teljesen csúcstechnológiás, csak a sub-6GHz frekvenciákon támogatja az 5G-hálózatokat, a magasabb frekvenciájú mmWave-et még nem ismeri. Ez nem mondható komoly hátránynak, a mobilszolgáltatók a kettő közül az előbbi elérhetővé tételével vannak elfoglalva, mivel annak nagyobb a hatótávolsága. A kártya természetesen a 4G/LTE és 3G WCDMA technológiákkal is kompatibilis, így az 5G által még nem lefedett helyeken is lehetővé teheti a mobilnetezést.

Intel 5G Solution 5000 Forrás: Intel

Az Intel 5G Solution 5000 további érdekessége, hogy ugyan alapvetően az Intel és a MediaTek együttműködésében készült el, ám a gyártásáért és forgalmazásáért a Fibocom felel, továbbá ez a vállalat intézte a világ legtöbb piacán az engedélyeztetését is. A kütyü Windows, Linux és Chrome OS rendszerekkel kompatibilis, az első ezzel szerelt laptopokat többek közt az Acer, az Asus és a HP dobják majd piacra még az idén, jövőre pedig 30+ laptopmodellben válhat elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről