Jövőre sem lesz elég videókártya

nvidia geforce rtx videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3090 / 3080 / 3070
Vágólapra másolva!
Az NVIDIA vezetője szerint már a gamerek hajtják az óriási keresletet.
Vágólapra másolva!

Rossz hírrel szolgált a számítógépes játékosok számára az NVIDIA társalapítója és vezetője, Jensen Huang meglátása szerint nemhogy idén nem rendeződik a helyzet a videókártyák piacán, de a 2022-es év nagy részében is termékhiányra, ezzel együtt pedig magas vételi árakra számíthatnak a vásárlók.

NVIDIA GeForce RTX 3090 / 3080 / 3070 Forrás: NVIDIA

Huang szerint nem a kriptobányászok felelnek az állapotért, hanem a gamerek: akkora az érdeklődés a GeForce RTX 30-szériás termékek iránt, hogy nem képesek eleget gyártani belőlük a partnerek. A mostani helyzet kialakulásához persze hozzájárult a chiphiány is, plusz a kriptobányászok sok évnyi piacfelforgató aktivitásai miatt nagyon sok játékos régóta nem volt képes a megszokott időközönként új grafikus vezérlőt vásárolni, így felhalmozódott az újabb modellekre egyszerre váltani kívánók száma.

A vállalat igazgatója szerint az Ampere kódnevű grafikus processzorokat használó RTX 30-széria az NVIDIA történetének legsikeresebb rajtot vett termékcsaládja, a GeForce videókártyával rendelkező gamerek közel 20 százaléka frissített már rá.

Végül érdekes, hogy a cég szerint az elmúlt három hónapban a kártyagyártóknak leszállított Ampere grafikus processzorok már 80 százaléka az újabb LHR (Low Hash Rate) típus volt, amely megfelezi a fogyasztóknak szánt GeForce RTX 30 kártyákon a kriptobányászat sebességét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!