Szenzációs verekedés lesz a mobilpiacon

amd radeon rx 6900 xt videokártya
AMD Radeon RX 6900 XT
Vágólapra másolva!
Jövőre megérkezik a csúcsmobilokba az AMD Radeon videovezérlő.
Vágólapra másolva!

A Samsung elsősorban okostelefonokba szánt rendszerlapkákat készítő részlege a napokban bemutatta az Exynos 2100-at, amely az idei csúcsmobilok javát hajtó Qualcomm Snapdragon 888 közvetlen ellenfele. A jelenlegi információk alapján valószínű, hogy a processzorteljesítmény tekintetében a termék párban lesz a rivális gyártó bajnokával, azonban a grafikus teljesítményben nem lenne meglepő, ha említésre méltó mértékben elmaradna annak Adreno grafikus processzorától.

A kép csak illusztráció (AMD Radeon RX 6900 XT) Forrás: AsRock

Ez a probléma jövőre megoldódhat: a Samsung megerősítette, hogy az Exynos 2100 közvetlen utódjában ARM Mali helyett már RDNA mikroarchitektúrát használó AMD Radeon videovezérlő dolgozik majd. Egyelőre nem világos, hogy a Samsung következő csúcs rendszerlapkájában landoló Radeon mire lesz képes, ám a teljesítményét elsősorban az RDNA architektúra energiahatékonysága, továbbá a rendszerlapkában számára fizikailag elérhető hely határozza majd meg.

Szintén nyitott kérdés, hogy első vagy második generációs RDNA architektúrára épül-e a különleges GPU, az utóbbi dolgozik az AMD legújabb asztali számítógépes videokártyáiban, tovább a PlayStation 5 és az Xbox Series X|S játékkonzolokban.

A Radeon okostelefonos piacra való belépése önmagában is felettébb érdekes fejlemény, de a történelem ad valódi zamatot a jövőre előálló helyzetnek.

Az Adreno kifejezés a Radeon anagrammája. Nem véletlenül.

A Qualcomm 2006-ban megkereste az AMD-t, hogy a technológiája licencelésével és mérnöki támogatással segítsen neki saját videovezérlőt fejleszteni az új Snapdragon rendszerlapkáiba, ekkoriban az AMD-nek volt kifejezetten mobileszközökbe videovezérlőket fejlesztő részlege. Az együttműködés olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Qualcomm 2009-ben megvásárolta az Imageon névre hallgató divíziót az AMD-től.

A jövőre induló GPU-bokszgálán a vörös sarokban a Radeon, a kék sarokban pedig az ex-Radeon lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!