Hét évig frissíttetné a mobilokat Németország

apple iphone javítás szervizelés műhely elektronika
Európába is megérkezett a független iPhone-javítási program
Vágólapra másolva!
Emellett a pótalkatrészek kiszállítási idején is szigorítana.
Vágólapra másolva!

Környezetvédelmi okokra hivatkozva tovább izzasztja Németország a többek közt az Apple, a Google és a Samsung érdekeit is képviselő DigitalEurope lobbicsoportot. Egy jelenleg készülőfélben lévő EU-s szabályozás többek közt előírná a mobileszközök gyártói számára, hogy mennyi ideig kellene biztonsági frissítéseket és pótalkatrészeket biztosítaniuk a termékeikhez, ezen szigorítanának a németek. Ha minden jól megy, akkor 2023-ban léphetnek majd életbe az új előírások.

A kép csak illusztráció Forrás: Apple

A német módosító az okostelefonok esetében öt év helyett hét éven át kötelezné biztonsági frissítések és pótalkatrészek nyújtására a gyártókat, míg a tabletek esetében plusz egy évvel öt évre tolná ki az időszakot. Emellett betenné a szabályozásba, hogy a kért pótalkatrészeknek öt munkanapon belül kötelező lenne megérkezniük a szervizekbe.

A DigitalEurope finanszírozói sejthetően már az eredeti tervektől sincsenek elájulva: három évnyi kötelező szoftverfrissítést szeretnének kiharcolni, a hosszabb távon kötelezően biztosítandó pótalkatrészeket pedig az akkukra és a kijelzőkre korlátoznák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!