Ingyen iPadet kapnak egy napilap előfizetői

MEDICINE AND HEALTH SCIENCE Telemedicine Seniors MEDICINE VIDEO Parlors Pensioner Sofa.table 19 July 2019, Saxony-Anhalt, Halle (Saale): The pensioners Siglinde and Norbert Neumann use a tablet for communication with their family doctor. From the point of
Jobban jár, aki korábban lép
Vágólapra másolva!
Jövő nyártól csak az újság vasárnapi kiadása jelenik meg nyomtatásban.
Vágólapra másolva!

Szokatlan és tőkeigényes manővert jelentett be az egyesült államokbeli Tennessee állam Chattanooga városának napilapja, a következő hónapok során a havi 34 dollárért előfizető olvasók ingyen Apple iPad táblagépet kapnak. Ennek oka, hogy 2022 közepétől gazdasági okokból nagyrészt megszűnik a Chattanooga Times Free Press nyomtatott kiadása, jobbára csak digitális formában lesz elérhető, kizárólag a vasárnapi lapszáma kerül majd papíralapon (is) az olvasókhoz.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/DPA-Tenralbild/Jan Woitas

A kiadvány nem említette, hogy melyik Apple iPadet kapják az előfizetők, de minden bizonnyal valamelyik legolcsóbb modellről van szó. A napilap összesen 4,4 millió dollárt (1,3 milliárd forintot) költ a táblagépek vásárlására, emellett pedig további 1,7 millió dollárt (~505 millió forintot) fordít a táblagépre átállított olvasók oktatására és támogatására. A napilap előfizetőinek jókora része már idősebb, így nem magától értetődő, hogy képesek kezelni a kapott tabletet.

A befektetés a kiadvány hosszú távú túlélését szolgálja, továbbá általánosságban véve új fejezetet nyit majd a történetében, a színes és multimédiás tartalmak használatának lehetősége jelentős hozzáadott értékkel bír. Az elmúlt másfél évtizedben a Google-höz és a Facebookhoz hasonló internetes cégek az Egyesült Államokban is kivéreztették a nyomtatott sajtót, a csúcs 2006-os évben a hirdetők 47 milliárd dollárt költöttek a napilapokban való reklámozásra, ám 2017-ben már 12 milliárd dollárra, 2020-ban pedig 8,8 milliárd dollárra esett az összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!