Nem enged a kéregető netszolgáltatónak a Netflix

netflix laptop notebook
Netflix
Vágólapra másolva!
Extra kompenzációt követel a népszerű műsorok által elvitt sávszélességért.
Vágólapra másolva!

Szokatlan jellegű per indítását jelentette be október elején a dél-koreai SK Broadband távközlési cég, pénzt kíván kiverni a Netflixből a hálózatának időszakos „túlhasználatáért". A vállalat szerint nagy anyagi veszteséget okoz számára, hogy az óriási tömegek által várt sorozatok és filmek elérhetővé tétele után rengeteg ügyfele egyszerre kezdi el streamelni azokat. A sorozatok esetén ráadásul komplett évadok jelennek meg egy füst alatt, így időszakosan rogyadozik a terhelés alatt a hálózata.

Netflix Forrás: Netflix

A Netflix szerint a saját Open Connect tartalomközvetítési hálózata rendkívül hatékonyan kezeli ezt a problémát, egyrészt szimplán lehetővé teszi az igények kiszolgálását a csúcsidőkben, másrészt pedig drámaian redukálja a netszolgáltatók hálózatainak terhelését. Az SK Broadband perét rosszindulatúnak tartja, meglátása szerint a cég fenyegetőzéssel kíván plusz bevételhez jutni, gyakorlatilag dupla fizetséget próbál kicsikarni az általa nyújtott szolgáltatásért cserébe.

Természetesen az SK Broadband ügyfelei sem ingyen kapják az internetet, havidíjat fizetnek a vállalt szolgáltatásért cserébe.

A streamingcég álláspontja, hogy amennyiben a távközlési cég túl olcsón adja az internetet, akkor építse be az előfizetés árába az infrastruktúra működtetésének valódi költségét. Ennek megfelelően a nem hajlandó fizetni, perelheti az SK Broadband, meggyőződése szerint nonszensz a kártérítési igény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!