Ezekből a tech csodákból valójában még sokáig nem lesz semmi

ígéretek, várakozások, robot, kontaktlencse
A beígért hajlítható tévére mind a mai napig várunk.
Vágólapra másolva!
Összeszedtük azokat a technológiákat és termékeket, amelyekről azt híresztelik régóta, hogy már a célegyenesben vannak, de valójában feleslegesen várjuk őket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évtizedben világosan megfigyelhető trend, hogy a technológiai szektorban a fejlődés iszonyatos ütemben felgyorsult. A vállalatok öntik a pénzt kutatási részlegekbe, és érezhetően óriási a nyomás rajtuk, hogy el tudjanak állni valami életképes újdonsággal. Egy-egy friss technológia vagy termék ugyanis elképesztő mértékben képes megnyomni egy konszern marketing értékét. Azaz trendivé varázsolni egy márkát, és azt sugallni róla, hogy az nagyon menő, hiszen tud és akar is ádozni a drága innovációra. Hogy arról ne is beszéljünk, hogy a potenciális befektetők számára milyen vonzó is lehet egy olyan cég, amely azzal kecsegtet, hogy képes meghatározni a jövőt, diktálni a divatokat.

A kontaktlencsébe ígért kijelző továbbra is csak álom. Forrás: Origo

A piaci szereplők némelyike megrészegül mindettől, és olyan dolgokat is beígér, amelyeket aztán nem tud megvalósítani. Ma már ott tartunk, hogy jó pár olyan konkrét termék és eljárás van, amit többször belengettek, amelyről már mutattak képeket, vagy "már majdnem kész" példányokat, azonban ezek a boltokig még nem jutottak. Az ígéretek ellenére nem voltak a "célegyenesben", pedig már régen tömegtermékké kellett volna válniuk. Mostani cikkünkben összeszedtünk néhány ilyen bosszantó, idegesítő példát erre.

A hajlítható tv

Durván tíz éve bukkantak fel az első ívelt készülékházzal bíró televíziók, amelyek igen hamar hatalmas népszerűségre tettek szert. Különleges kialakításuk révén sok vásárló szívébe belopták magukat, és tény, hogy ezekkel valóban lehetett villogni. Egészen hamar 2015 táján jelentek meg azok a híresztelések, hogy néhány gyártó intenzíven dolgozik az olyan variánsokon, amelyek használhatóak sík- és hajlított üzemmódban is a felhasználóízlésétől függően

Többen is ígérték ilyen modellek piacra dobását, de ez eddig elmaradt. Forrás: Origo

Néhány cég be is mutatott működőképesnek tűnő prototípusokat, azonban ezek a tömeggyártásig sosem jutottak el. Viszont az elmúlt években időről-időre felröppent a pletyka, hogy most már tényleg érkeznek a hajlítgatható modellek, amelyeknél csak egy gombot kell megnyomni, és motoros rendszer látványosan meggörbíti a készülékházat. Legutoljára a Skyworth fogadkozott, hogy idén év elején már tényleg piacra dobják az ilyen terméküket, de persze ebből sem lett semmi. Pedig tényleg beígértek fűt-fát, még előzetes díjat is kaptak a termékükre, hogy aztán megint átverjék az egész világot. A Skyworth egyébként is egy elég trükkös cég, nem ez volt az első ilyen húzásuk, és gyaníthatóan nem is az utolsó.

Kontaktlencsébe épített kijelző

Szintén egy örök téma, hogy mikor születik már meg végre tényleg az a kontaktlencse, amelyen megjeleníthetőek különféle információk, és így egyfajta kijelzőként is funkcionál. Ez is egy olyan "találmány", amelyet rendszeresen beharangoznak, mondván, hogy most már tényleg sikerült megoldani a problémákat.

Azt is mondhatnánk, hogy a dolognak kicsit átverés szaga van. Forrás: Origo

Aki pedig hisz az ilyen "vetítős" vállalatoknak, mint például a Mojo Vision, akik szó szerint minden egyes esztendőben eljátsszák ezt a műsort, az szépen pofára esik, mint a zsíros kenyér. Persze józan ésszel belegondolva, azért nehéz is lenne elképzelni, hogy a mai fejlettségi szint mellett ezt tényleg meg lehet valósítani. A kijelzővel még nem is lenne gond, hiszen az OLED-del ezt meg lehetne oldani, azonban pici, gyakorlatilag láthatatlan, nagyon könnyű akkumulátort még nem sikerült kifejleszteni.

Android

Már számát sem tudjuk, hogy hányszor jelentették be kisebb és nagyobb cégek, hogy elkészültek a nagy művel. Azaz kifejlesztettek egy, külsejében az emberre megtévesztésig hasonlító robotot, egy olyan androidot, amely képes mindenféle otthoni házimunkák elvégzésére. Megpucolja az ablakot, elpakolja a ruhákat, de ha megparancsoljuk neki, akkor bekapcsolja a televíziót, és akár még beszélgetni is lehet vele.

Egyelőre még csak a szexrobotoknál tartunk. Forrás: Origo

Nos, hát ígéretek ide vagy oda, idáig még nem jutottunk el. A maximum az, hogy olyan szexrobotokat alkottak meg, amelyek bizonyos testrészei képesek komoly korlátok között mozogni, illetve itt-ott nedvességet bocsátanak ki magukból. Azért ez messze nem az, mint amit belengettek. Ha minden igaz lett volna, amit az androidokkal kapcsolatban eddig kommunikáltak, akkor már minden háztartásban egy komplett robotsereg állna készenlétben. Ám ettél még nagyon-nagyon távol vagyunk.

Moduláris telefon

Papíron nagyon jól hangzik az ötlet, hogy mindenki az igényeinek megfelelő telefont rakhasson össze magának otthon, attól függően, hogy éppen mire lenne szüksége. Tehát ha hosszúútra indul, akkor tehessen a termékbe nagyobb akksit, de cserébe kisebb fogyasztású hardvert és gyengébb kijelzőt. Ha viszont játszani vagy filmezni szeretne, akkor pakolhasson a készülékházba saját kezűleg irgalmatlan képminőséget produkáló panelt és brutál erős hardvert.

A moduláris telefon álom maradt. Forrás: Origo

Erre lenne jó a moduláris telefon, amelynek koncepciójával jó ideje hakniznak már különféle piaci szereplők. De mindeddig sajnos csak a hangzatos bejelentésekig és a látványos képekig jutottunk. Valójában az LG járt talán a legközelebb a dologhoz a bámulatosat bukó G5-ös telefonjával, de az igazi moduláris telefontól még ez is messze volt.

Személyszállító drón

Én 2015-ben láttam Las Vegasban saját szememmel az első olyan óriási kvadrokopter "prototípusát", amelyről azt állították, hogy képes emberek szállítására. A fejlesztők akkor azt mondták nekem, hogy egy-két hónap és meglehet venni az emberek szállítására is alkalmas drónokat, amelyek majd forradalmasítják a közlekedést.

Még nem jött el a személyszállító drónok kora. Forrás: Origo

Ebből persze nem lett semmi. Azóta több cég is előállt már hasonlóval, de nagyon úgy tűnik, hogy a bölcsek kövét eddig még senki sem lelte meg. A forradalom ugyanis elmaradt, továbbra is az autók, a kerékpárok és a rollerek uralják a városi közlekedést, és nem a négy- vagy nyolcrotoros óriási madárkák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!