Súlyos sérülékenység van az Acer laptopjaiban

Acer Aspire Vero 14
Vágólapra másolva!
A Windowsba mélyen beágyazódó kártevők telepíthetőek a kihasználásával.
Vágólapra másolva!

Komoly sebezhetőség kapcsán adott ki riasztást az Acer, állítása szerint ötféle laptopjában is található egy súlyos sebezhetőség, amellyel a támadók kikapcsolhatják az alaplapok Secure Boot biztonsági funkcióját. A Secure Boot azt hivatott megakadályozni, hogy gyanús szoftverek induljanak el a Windows betöltésének kezdeti fázisában, ezeken keresztül támadók átvehetik az uralmat a gépek felett, például kiiktathatják a rajtuk futó biztonsági szoftvereket és egyéb kártevőket telepíthetnek.

Ötféle Acer laptopot érint a sérülékenység Forrás: Acer

Az ESET biztonsági cégnél dolgozó Martin Smolar által felfedezett hiba az Aspire A315-22 / A115-21 / A315-22G, továbbá az Extensa EX215-21 / EX215-21G modelleket érinti. Az Acer mostanra elkészült a hiba javításával, a laptopok tulajdonosai manuálisan már telepíthetik a legújabb UEFI rendszerszoftvert a noteszgépük alaplapjára, a firmware a laptopjuk támogatás oldaláról tölthető le.

Szerencsére a kevésbé kalandor vevőknek sem kell kétségbe esniük, az Acer szerint a kritikus besorolású javítás a közeljövőben automatikusan települni fog a Windows Update-en keresztül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!