Hátba döfi a művészeket a közismert NFT piactér

laptop notebook számítógép alvás fáradt fáradtság kialvatlan kialvatlanság iroda irodai munka frusztráció frusztrált
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A vevőkön múlik majd, hogy kapnak-e jogdíjat az alkotásaik továbbértékesítése során.
Vágólapra másolva!

Nem bizonyult nagy sikernek az NFT, hiába hirdették a belőle hasznot húzni próbáló piacterek hírességekkel a technológiát. A reklám szerint az a koncepció, hogy a különféle jellegű művészek NFT-k formájában digitálisan értékesíthetik a munkáikat, a vevők ezekkel szabadon kereskedhetnek, a továbbértékesítésük esetén pedig a vételi árból kötelezően jutalékot kapnak az NFT-k létrehozói.

Megkapta a kegyelemdöfést a nagyon kevés valódi művész, akik hajlandóak voltak NFT-vel kísérletezni Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

Az üzlet rendkívüli sebességgel beszakadt, hiszen a piacterekre felkerült tartalmak java semmiféle értékkel sem rendelkezett, hacsak nem volt konkrétan lopott, az áruházakat elözönlött csalók a mások által írt wikipédiás szócikkektől a lopott fotókig mindent próbáltak áruba bocsátani. Ennek megfelelően az NFT is a kriptovaluta sorsára jutott: koncepcionális szinten nem feltétlenül az ördögtől való, de a vele visszaélni próbálók óriási tömegek miatt földhöz ragadt ember nem volt hajlandó foglalkozni vele.

Most az egykoron legnagyobb NFT-s piactérnek számított OpenSea bejelentette, hogy hátba döfi az alkotókat: a nekik tett eredeti ígéretet megszegve nem fogja kikényszeríteni a jogdíj kifizetését az NFT-k továbbértékesítése során.

A vevőkre bízza, hogy kapnak-e jogdíjat, vagy a teljes vételi ár az eladóhoz kerül, már persze a saját jutalékának levonása után.

Az újonnan létrehozott NFT-k esetén ez már augusztus 31-től így lesz, míg a korábban „nyomottak" esetén 2024 márciusától lép életbe az OpenSea változtatása. Pánikra viszont állítólag semmi ok, Devin Finzer ügyvezető igazgató meg van róla győződve, hogy a művészek találnak majd más módokat az alkotásaik monetizálására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!