Aljas átverések terjednek az interneten, így védekezhetünk

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
Overhead hacker in hood working at computer and mobile phone typing text in dark room, An anonymous hacker uses malware with mobile phone to hack password, personal data steals money from bank. cyber
Vágólapra másolva!
Internetes kalandozásai során valószínűleg mindenki beleütközött már olyan táplálékkiegészítőt hirdető reklámba, ami csodálatos fogyást ígér, de valószínűleg próbáltak már tukmálni különböző gyanús gyógyhatású készítményéket, vagy kriptovalutát. Ezek az úgynevezett hidden reklámok.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei egy új vizsgálatban foglalkoztak a hidden (rejtett) reklámok kategóriájával. Mint mondják, ezek nem feltétlenül károsak, de a legtöbb esetben valamiféle lehúzásról van szó. Hogy honnan lehet őket felismerni?

Elsősorban úgy, hogy valamilyen hatalmas túlzást ígérnek. Az NMHH szerint például az ilyen hidden reklámokban sokszor próbálnak ránk sózni különböző diétás, fogyókúrás termékeket, azonban annak rögtön gyanúsnak kell lennie, ha egy "csodaszer" azzal kecsegtet, hogy rendkívül rövid idő alatt adhatunk le irreálisan nagynak tűnő sújt, ráadásul mindezt mindenféle fárasztó diéta nélkül.

Forrás: 123RF

A hidden reklámokat futtató oldalak erről úgy próbálják elterelni a figyelmet, hogy tudományosnak tűnő kamuszervezetek logóit tüntetik fel a termék környékén, és még szakértők veléményét is mellé írják. Ezek a szakértők persze a legtöbbször nem is léteznek, szóval minimum érdemes rákeresni a nevükre, mielőtt bedőlnénk az átverésnek.

Ezen kívül érdemesebb alaposan megvizsgálni az adott honlapot is: ha a kapcsolat menüpontnál nincs feltüntetve név, telefonszám, cím, hanem csak egy kitölthető űrlap, annak rögtön gyanúsnak kell lennie.

Az NMHH vizsgálata szerint 2022 első félévében 5,05 millió ember találkozott valamilyen reklámmal az interneten, akiknek a 95,75%-a, vagyis mintegy 4,83 millió ember belefuthatott hidden reklámba. Azt is fontos kiemelni, hogy ezek a reklámok elsősorban az időseket célozzák, különböző szerekkel, melyek megoldást ígérnek a betegségeikre, ez a korosztály pedig sajnos hajlamosabb bedőlni az interenetes átveréseknek. Fontos tehát, hogy ebben segítséget nyújtsunk az időseknek, felkészítsük őket a potenciális veszélyre.

Van öt egyszerű tippünk, hogyan védjük meg magunkat az interneten

Az átverős reklámok csak egy módját jelentik annak, hogyan tudnak adott esetben pénzt kivenni a zsebünkből az interneten. Azonban még ennél is veszélyesebb lehet, ha valaki bejut az különböző felhasználói fiókjainkba, vagy kártevőt helyez el a számítógépünkön. De ha betartunk öt egyszerű lépést, nagy eséllyel biztonságosan létezhetünk az interneten.

1. Ne nyissunk meg ismeretlentől származó e-mailt!

Ha ismeretlentől, jellemzően valamilyen külföldi feladótól érkező e-mailt kapunk, inkább hagyjuk békén. Az olyan e-mail kliensek, mint például a Gmail jellemzően figyelmeztet is rá, hogy az adott levél ismeretlen feladótól érkezik és potencálisan veszélyes lehet. Ha mégis megnyitottuk az e-mailt, még nagy baj nem történt, de semmiképpen se töltsünk le semmit, amit a csatolmányok között találunk és ne kattintsunk rá a levélben található linkekre!

Forrás: Shutterstock

2. Általánosan ne kattintsunk rá semmilyen gyanús linkre!

Nem csak e-mailben, de például a közösségi médiában, üzenetben is kerülhet elénk gyanús link. A különböző adathalász támadások így terjednek, és a legnagyobb probléma, hogy ha egy ismerősünk már bedőlt neki, akkor könnyen a tudta nélkül is továbbküldheti nekünk a linket a rosszindulatú program. Ha tehát a semmiből kapunk egy Messenger-üzenetet a legjobb barátunktól egy furcsa linkkel, inkább kérdezzünk rá, hogy biztosan ő küldte-e, és hogy mi is ez valójában?

3. Használjunk erős jelszavakat!

Közhely, de ez az egyik legfontosabb. Mindenképp kerüljük el a kutyánk nevét, és lehetőleg a születési dátumunkat is. A jelszavakban lehetőleg legyen nagy- és kisbetű, szimbólum és szám is, és sokszor a legjobb, ha egy szó helyett mondjuk egy rövidített mondatot használunk. Szintén érdemes a különböző szolgáltatásokhoz, felületekhez külön-külön jelszavakat használni.

Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier / Altopress/Odilon Dimier

4. Kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést!

A kétfaktoros hitelesítés azért fontos, mert ez még akkor is megvéd, ha valaki esetleg megszerezte a felhasználói nevünket és a jelszónkat. Ha bekapcsoljuk, akkor a bejelentkezéshez ezek már nem lesznek elegek, hanem igazolnunk kell magunkat, például egy SMS-ben vagy e-mailben érkezett kóddal, vagy meg kell válaszolnunk egy biztonsági kérdést. Az összes népszerű közösségi médium (Facebook, Instagram, stb) és e-mail kliens ad lehetőséget kétfaktoros hitelesítésre, mindenképpen érdemes használni!

5. Ne hanyagoljuk el a frissítéseket!

Ha a Windows vagy a mobiltelefonunk frissíteni szeretné a rendszert, a lehető legjobb amit tehetünk, hogy hagyjuk neki. Ezek a frissítések ugyanis rendszeresen biztonsági frissítéseket is tartalmaznak. Szerencsére a Windows 10 és 11 beépített biztonsági szoftvere már nagyon jó, így külső vírusirtó alkalmazásra és hasonlókra nem feltétlenül van szükség. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy az internetböngészőnket se felejtsük el frissíteni, de erre szerencsére maga a program is figyelmeztetni fog minket!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!