Ennyit mobilneteznek a kelet-európaiak

illusztráció, vonat, utazás, utas,  
 Karcag-szolnok,Train,,Hungary,-,November,25,,2019:,Partial,View,Of traveler,caucasian,inside,one person,passenger train,side view,t
Karcag-Szolnok Train, Hungary - November 25, 2019: Partial view of an old second-class passenger train wagon, with a sitting young long-haired woman who watches her phone
Vágólapra másolva!
Öt éven belül megháromszorozódhat a leforgalmazott adatmennyiség.
Vágólapra másolva!

A mobilszolgáltatók ipari szövetségének várakozásai szerint újból robbanás előtt áll Európában a mobilnet használata, előrejelzése alapján 2028-ban a jelenlegi mennyiség olyan háromszorosát forgalmazhatják majd le havi szinten az ügyfelek.

A videós tartalmak térhódítása lehet a bővülés egyik mozgatórugója Forrás: Shutterstock

A GSM Association szerencsére kontextust is adott az ügyhöz, állítása szerint nagy átlagban a nyugat-európai mobilelőfizetők havi 20 GB, míg a kelet-európai társaik 14 GB adatforgalmat bonyolítanak. A prognózisa alapján öt éven belül a fenti sorrendben 56 és 37 gigabájtokra emelkedhetnek az értékek.

Az ezernél is több mobilszolgáltatót a sorai között tudó GSMA szerint az óriási bővülésben több tényező is nagy szerepet játszhat, oroszlánrészt a játékozás, a kiterjesztett valóságos szolgáltatások, továbbá a videós tartalmak fogyasztása hajthatják a növekedést. A helyzetre természetesen fel kell készülniük a szolgáltatóknak, a szervezet tagjai 2030-ig várhatóan legalább 198 milliárd eurót fognak hálózatfejlesztésre költeni, hogy képesek legyenek lépést tartani az igényekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!