Ötezer állásra jelentkezett pár kattintással egy férfi

confident young job applicant White Collar Worker Businesswoman Businessman Women Females Males Two People Business Relationship Job Search Incentive Resume Job Interview Recruitment Dangling a Carrot Congratulating 30-39 Years 20-29 Years Young Adult Smi
A young female job candidate is shaking hands with her prospective employer. She is smiling confidently and looking him in the eye . She is holding her cv resume . they are both standing in a modern office interior.
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligenciával, túlterhelődhetnek a munkaerőközvetítők és a HR-osztályok.
Vágólapra másolva!

Újabb váratlan felhasználási területet találtak a gépi tanulásnak és a mesterséges intelligenciának, a LazyApply szolgáltatás felhasználói néhány óra alatt akár több ezer álláshirdetésre is jelentkezhetnek.

Nem bizonyult különösebben hatékonynak az állásinterjúk összehozásában az eszköz, hiszen a megfelelőnek tűnő hirdetések okos kiválasztása helyett mindenre jelentkezik, ami bejön a megadott paraméterekre Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti/

A szolgáltatás számos álláshirdetéses portált támogat, a legolcsóbb 99 dolláros verziójában csak a LinkedIn és az Indeed használata van benne, de a 129 dolláros Premium csomagja további nyolc webhelyen teszi még lehetővé a gyors jelentkezést. A regisztrációt és az egyszeri díj kifizetését követően a felhasználóknak csak telepíteniük kell egy böngészőbővítményt, ki kell tölteniük az önéletrajzukat, aztán paraméterek alapján kereshetnek hirdetések között, majd automatizáltan jelentkezhetnek azokra.

Tapasztalat is van már a szolgáltatással, a Wired beszámolója szerint az idén júliusi leépítéséig szoftvermérnökként dolgozott Julian Joseph rövid idő alatt ötezer álláshirdetésre jelentkezett vele. Az eszköz láthatóan nem tökéletes, ráadásul csak 20 állásinterjút sikerült összehozni vele, ami elképesztően pici sikerességi ráta, de ettől független elégedett vele. Kontextusként a megszokott módon korábban olyan 200-300 hirdetésre jelentkezett, és szintén olyan 20 interjúra kérték be.

Joseph szerint az eszköz puszta létezése a bizonyíték rá, hogy a jelenlegi toborzási és kiválasztási módszerek elégtelenek, különben senki sem érezné szükségét a használatának. A fejvadászok és munkaerőközvetítők már sejthetően nincsenek elájulva a technológiától, már a hirdetéseikre klasszikus módon jelentkezők oroszlánrésze sem felel meg a kritériumoknak.

Aggodalommal tölti őket, hogy mi lesz, ha tömegek állnak neki gépi eszközökkel mindenkit az önéletrajzaikkal bombázni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!