Szoftverrel emelték az égbe az albérletárakat

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Tucatnyi bérbeadó céget perelt be kartellezésért Washington főállamügyésze.
Vágólapra másolva!

Szinten pontosan egy évvel ezelőtt óriási botrány tört ki az Egyesült Államokban, a ProPublica oknyomozó írásának jóvoltából kiderült, hogy egyes városokban ipari méreteket öltött az albérletárak mesterséges manipulációja.

Tehetetlenek az albérletet keresők az ilyen típusú kartellezéssel szemben Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Az ügyben érintettek a texasi RealPage vállalat YieldStar („HozamCsillag") nevű szolgáltatását használják. Ebbe az egymással rivális bérbeadók feltöltik az ingatlanjaik adatait és az aktuális bérleti díjaikat, majd a szolgáltatás mindenkinek lakbérre vonatkozó javaslatot ad. Ez megszünteti a piaci versenyt a cégek között, maximalizálja minden résztvevő számára az elkérhető bérleti díjat.

Washington főállamügyésze most pert indított az USA fővárosának tizennégy legnagyobb lakáskiadással foglalkozó vállalkozása ellen a YieldStar használata miatt, az érintettek saját tulajdonú ingatlanok mellett megbízási szerződéseken keresztül mások ingatlanjainak kiadását is intézik.

„A RealPage és a vádlott vállalkozások egy centralizált és versenyellenes rendszerben illegálisan összejátszottak az ingatlanok bérleti költségeinek emelésében, ezzel több millió dollár kárt okozva Washington lakóinak" – állítja Brian Schwalb.

A főállamügyész konkrétan lakáskartell tagjainak titulálta az érintett cégeket, adatai szerint Washingtonban az ötnél több lakóegységgel rendelkező épületek 30%-ában áraznak a YieldStarral, míg az 50+ lakóegységes épületeknél már 60% az arány. A Washington – Arlington - Alexandria tengelyen a bérlemények 90 százalékának a bérleti díját „szabályozzák" a kartellező cégek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!