Több milliárdnyi kriptovalutát loptak el a hackerek

ünnepi csalások, karácsony, hacker
Karácsony környékén engedékenyebbek és figyelmetlenebbek vagyunk, sok bűnöző pont erre épít!
Vágólapra másolva!
Az új kutatás szerint a hackerek 2023-ig minden évben több kriptovalutát loptak el, mint az előző évben. Idén viszont csökkent ez a szám, bár még hátravan négy nap az évből.
Vágólapra másolva!

A REKT platformon bemutatott adatok szerint 2023-ban a hackerek összesen 1,83 milliárd dollárt loptak el.

„Ez az összeg, bár eloszlik a különböző incidensek között, aláhúzza a DeFi ökoszisztémán belüli tartós sebezhetőségeket és kihívásokat" - írta a De.Fi a tanulmányában, számolt be a TechCrunch.

A leggyengébb láncszem

A legnagyobb incidens a Multichainon történt, itt július elején több mint 230 millió dollárt sikerült leakasztania a támadóknak. További említésre támadások az Euler Finance (196 millió dollár), a Mixin Network (142 millió dollár) és a Poloniex (122 millió dollár) rendszereit érték.

Az évnek még nincs vége, de eddig úgy tűnik, javul idén a mérleg. Forrás: Origo

Bár a közel 2 milliárd dollár (kb. 618 milliárd forint) rengeteg pénz, ez az első alkalom, hogy a hackerek kevesebbet loptak idén az előző évhez képest. A Chainalysis nevű blokkláncelemző cég szerint tavaly 3,8 milliárd dollárt, 2021-ben pedig 3,3 milliárd dollárt loptak el. Az incidensek során ellopott pénz nagy része a Lazarus Grouphoz, egy hírhedt hacker csapathoz került, amely állítólag Észak-Korea nukleáris programjának finanszírozását segíti az ellopott pénzzel.

A REKT 2011 közepéig követi a hackeléseket és kriptolopásokat, és ez alatt az idő alatt a számításai szerint összesen több mint 77 milliárd dollárt loptak el a hackerek. A mérleg másik oldala ugyanakkor elég szánalmas képet mutat, mert eddig úgy tűnik, mindössze 6,6 milliárd dollárt, az ellopott pénz kevesebb, mint egytizedét szerezték vissza a bűnüldöző és egyéb szervek.

Míg a legnagyobb láncok, például a Bitcoin és az Ethereum hálózatai továbbra is biztonságosak, a környező infrastruktúra az, ahol a legtöbb hackelés történik, a hitelezési protokollok, hidak és hasonlók maradnak az iparág leggyengébb láncszemei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!