Sokba kerülhet a nyomtatós kicsinyesség a HP-nak

hp envy 6455e nyomtató nyomtatás printer
A HP ENVY 6455e is érintett az ügyben
Vágólapra másolva!
Egyes printerein már a lapolvasás sem működik a tintapatron kifogyása esetén.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók által legszélesebb körben megvetett számítógépes kiegészítő jó eséllyel a tintasugaras all-in-one nyomtató, hiszen egyrészt a gyatra minőségű meghajtószoftvereik miatt vannak tendenciáik az érthetetlenül hibás működésre, másrészt pedig a gyártóik szándékosan tortúrának teszik ki az ügyfeleket, hogy rákényszerítsék őket a drámain túlárazott gyári tintapatronok megvásárlására.

A HP ENVY 6455e is érintett az ügyben Forrás: HP

Elsőként a gyártók chipeket kezdtek építeni a tintapatronokba, hogy ezzel megakadályozzák a jóval olcsóbb utántöltött patronok használatát. Ezt követően feltalálták, hogy az egyik patron kifogyása esetén egyáltalán ne nyomtassanak a printerek, azaz például a sárga színű festék elfogyása esetén feketével sem lehet szöveget nyomtatni. A legújabb bicskanyitogató fejlemény, hogy a Canon és HP egyes nyomtatói már a lapolvasási és a faxolási funkciókat is letiltják, ha kifogyott az egyik patron.

A hírek szerint a Canon egyelőre megúszhatta emiatt a csoportos pert az Egyesült Államokban, azonban a HP másodjára sem volt képes kidobatni egy észak-kaliforniai bíróságon az emiatt beadott perindítványt. A Gary Freund és Wayne McMath ügyvédei által összeállított dokumentumokban egy ügyfélszolgálatos chatüzenetei alapján sikerült bizonyítani, hogy a vállalat szándékosan tervezte ilyenre a termékeket, továbbá nem csak elfelejtett szólni a nem magától értetődő limitációkról a potenciális vevőknek, de a termékleírásokban konkrétan megtévesztette azokat.

A HP ügyvédei nem tagadták a praktikát, helyette jogtechnikai érvelésekkel próbáltak fogást találni a felperes állításain. A cég nem kívánta kommentálni, hogy zöld utat kapott a bírótól a per megindítása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!