Fejfájást okoz a horvátoknak a Windows

horvát kuna
Croatian Kuna banknotes are seen on December 18, 2011 in Zagreb. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
Vágólapra másolva!
Gyárilag még mindig kunának hiszi az ország hivatalos pénznemét.
Vágólapra másolva!

Óriási kavarodást okozott Horvátországban az euróra való januári átállás, a váltás a lakosságtól és a cégektől is jelentős mentális átkalibrálódást igényelt, a kunát 1994 óta használták az országban. Mostanra nagyjából rendeződött kezdett, ám a Microsoft figyelmét látszólag teljesen elkerülte a horvátok pénznemváltása, a könnyű átmenet érdekében illett volna felkészíteni rá a Windowsokat, hogy 2023. január 1-től automatikusan az euró legyen a horvát felhasználóknál gyárilag beállított pénznem.

Nem sieti el a Microsoft az euróra való átállást a horvátok Windowsaiban Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A beállítás módosítását sokkoló módon a mai napig nem végezte el a vállalat, pedig január elseje óta már két hibajavító kedden is kiadhatta volna az ehhez szükséges javítást. A felhasználók java számára ennek nincs gyakorlati jelentősége, azonban gondot okoz az olyan ügyviteli és pénzügyi szoftverek számára, amelyek a Windows gyári beállításaiból olvassák ki a használandó pénznemet.

A Microsoft most végre reagált a helyzetre, állítása szerint valamikor a közeljövőben végre aktualizálni fogja a horvát felhasználóknál a pénznemet, sajnos a bravúr várható idejére nem tett fogadalmat. Addig is a Windowsban beállított pénznem manuális átállítását javasolja a horvát felhasználóknak, ezt a Vezérlőpult alkalmazás Óra és terület → Dátum-, idő, és számformátumoki módosítása → További beállítások → Pénznem fülén tehetik meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!