Elárasztották a chatbottal írt könyvek a piacot

Young hipster woman relaxing while reading a book. Beautiful Student University Student Leisure Activity One Woman Only Only Women Women Females Literature Bookstore Young Adult Adult Reading Studying Intelligence Learning Caucasian Ethnicity Hat One Pers
Female student reading a book while studying for her exams.
Vágólapra másolva!
Több száz, részben vagy egészében hamisnak titulálható e-bookot árul az Amazon.
Vágólapra másolva!

Próbálják maximálisan hasznosítani a generatív mesterséges intelligenciát a trükközők, a The Washington Post beszámolója szerint már komplett könyveket generálnak a Bing chatbotját is hajtó ChatGPT rendszerrel. A szakácskönyvektől a műszaki kiadványokig egyre szélesebb a lefedett témák köre, az Amazon könyvkiadó rendszerén keresztül több száz efféle e-book került már forgalomba.

Ellenőrizni kell a vásárláskor, hogy valódi ember írta-e a kinézett könyvet, manapság már ez sem magától értetődő Forrás: Getty Images/BraunS/Brauns

A jelenség valójában már évekkel ezelőtt elkezdődött, egyes ügyeskedő szerzők és kiadók a ChatGPT-2 elérhetővé válása óta generáltatják részben gépileg a könyveiket, azonban a messze fejlettebb ChatGPT-4 tavaly őszi kiadásával kezdett igazán súlyossá válni a helyzet. A könyvek javát fiktív szerzők nevei alatt teszik elérhetővé a trükközők, a gépi generálással történt előállításukat eltitkolják, bár a bennük olvasható szövegek alapján általában megállapítható, hogy honnan fúj a szél.

A kialakult helyzet két okból is problémás: egyrészt teljesen ismeretlen a gépileg generált könyvekben lévő információk megbízhatósága, másrészt pedig a ChatGPT az internetről engedély nélkül szedett szövegek alapján lett betanítva, ami automatikusan felveti a plágium és a szerzői jogsértés gyanúját.

Végül hab a tortán, hogy a gépileg generált könyveket kiadók egy része hamis pozitív értékelések íratására is használja a ChatGPT-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!