Még nem verte ki a biztosítékot a metaverzum

Fiatalok a metaverzumban
Vágólapra másolva!
Az EU trösztellenes hatósága nem látja, hogy kongatni kellene a vészharangot, és szabályozásokba kezdeni.
Vágólapra másolva!

Az interneten elérhető, megosztott virtuális világok, vagyis maga a metaverzum egyelőre nem aggasztja az EU trösztellenes biztosságát, így szabályozásokat sem látnak szükségesnek az ágazatban – közölte a napokban Margrethe Vestager.

Fiatalok a metaverzumban Forrás: Thinkhubstudio

A jövő héten olyan kezdeményezést jelent majd be, amely segít a versenyhatóságok számára megérteni az ágazat dinamikáját. Ez azért fontos, mert többek között a Meta, a Microsoft és az Apple is dolgozik valamilyen metaverzumprojekten, sokan pedig attól tartanak, hogy tisztességtelen előnyt alakítanak ki a kisebb versenytársakkal szemben (mint a Roblox, például).

Vestager szerint az EU trösztellenes hatósága jelenleg nem aggódik a verseny miatt, most sok fejlesztést látnak, és egyik cég sem mondhatja a metaverzumot kifejezetten magáénak.

Hamarosan olyan irányelveket vázolnak, ami a metaverzumban való részvételt és a hamisítást célozza. A nyílt és átjárható virtuális világokhoz is javasolnak majd szabályokat, hogy elkerüljék egy-egy platform dominanciáját. Olyan Web 4.0-et akarnak, ami nyitott és a széles körben elérhető technológiái biztosítják a platformok és hálózatok közötti átjárást, választást.