Linuxra állhat át az indiai védelmi minisztérium

számítógépezés iroda monitor home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Házon belül gondozott, Ubuntura épülő disztribúciót használhat.
Vágólapra másolva!

Az Indian Express szerint nagy linuxos kísérlet kezdődött az indiai védelmi minisztériumnál, elsősorban a kibertámadásoktól való félelem miatt a szervezet minden internetre csatlakozó, kritikus infrastruktúra részét képező számítógépet át szeretne állítani Windowsról az alternatív operációs rendszerre.

A Linuxot biztonságosabbnak vélik a Windowsnál a döntéshozók Forrás: RAEng_Publications / Pixabay

A hírek szerint a minisztérium egy különleges munkacsoportja indiai cégekkel és egyetemekkel együttműködve egy sajátnak mondható disztribúciót állított össze, az Ubuntura épülő rendszer a Maya OS nevet kapta. Képernyőképek nem érkeztek, de a könnyű kezelhetőség érdekében állítólag a Windowséra hasonlító kezelőfelületet kapott, továbbá előtelepítve megtalálható rajta egy Chakravyuh névre keresztelt végpontvédelmi szoftver is, a leírás alapján ez tűzfal és vírusirtó kombinációja.

A beszámoló alapján haditengerészet már jóváhagyta a Maya OS használatát, míg a légierő és a szárazföldi parancsnokság még teszteli. A kezdeti bevezetése augusztus közepén kezdődhet meg a védelmi minisztériumon belül, a hadsereg különböző részeiben pedig az év végétől válhat elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!