Csökken a Windows 11 piaci részesedése

windows 10 laptop notebook számítógép computer
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Olyan, mintha a felhasználók kerdenének visszaváltani Windows 11-ről Windows 10-re.
Vágólapra másolva!

Főhetnek a fejek Redmondban, a StatCounter elemzőcég globális mérései szerint a kezdeti rendkívül gyors terjedést követően erősen lelassult a Windows 11 menetelésének tempója, idén áprilisban pedig teljesen behúzta a kéziféket a rendszer, azóta globálisan 23-24% között ingadozik windowsos számítógépeken való használatának aránya.

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share

A legfrissebb adatok szerint konkrétan csökkenni kezdett újabban a Windows 11 piaci részesedése: a csúcspontot jelentett júniusi 23,93% után júliusban 23,66%-ra, majd augusztusban 23,17%-ra esett a használata.

A rendszertől az elődje szerezte vissza a piaci részesedést, augusztusban a windowsos számítógépek 71,94%-án futott Windows 10.

Magyarországon továbbra is folyamatosan növekvő pályán van a Windows 11, azonban a nemzetközi aránytól drámaian elmaradva csak 13,33% a piaci részesedése, míg az elődje 82,07%-kal piacvezető. A jelenség feltehetően az elavultabb számítógéppark számlájára írható, sokkal kisebb az olyan PC-k aránya, amelyek ingyen frissíthetőek a Windows 11-re.

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share

A Microsoft jelenlegi álláspontja szerint a Windows 10 támogatása 2025 őszén megszűnik, onnantól a felhasználók oroszlánrésze nem kap majd hozzá biztonsági frissítéseket, ezért is lenne fontos a Windows 11 tempós terjedése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!