Középiskolásokról hamisítottak meztelen képeket

School bullying Adolescence Teenagers Only Student Cruel Females Four People Locker Bullying Teenager Backpack Multi-Ethnic Group Ethnic Aggression Sadness Depression - Sadness Threats Education Violence Harassment Corridor University School Bully Abuse S
Student being bullied at school
Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligencia alapú szolgáltatást használtak a lányok osztálytársai. Sajnos nem is volt nehéz dolguk, mert az applikáció szabadon elérhető az interneten és pofonegyszerű a kezelése.
Vágólapra másolva!

Aggasztó trend jelei mutatkoznak a világ középiskoláiban, az éppen folyó tanév kezdete óta másodjára érkeztek hírek arról, hogy tizenéves fiúk mesterséges intelligenciás szolgáltatás használatával hamis meztelen képeket készítettek és terjesztettek a lány osztálytársaikról.

A képek hamisak, de az általuk okozott sérelmek valódiak Forrás: Getty Images/Christopher Futcher/Fatcamera

Elsőként szeptemberben tört ki emiatt botrány a spanyolországi Almendralejo kisvárosban, most pedig az USA New Jersey államában lévő Westfield Középiskolába is bizonyítottan betört a jelenség. A rendőrség egyelőre nem sokra jutott, több ismert áldozat is van, azonban a hamis képekhez nincs hozzáférésük a nyomozóknak, így azok forrását sem képesek azonosítani. Az iskola igazgatója szerint a képeket készített és azokat megkapott diákok törölhették a hamisítványokat az eszközeikről.

Az áldozattá vált lányokat traumatizálta az eset, rettegnek attól, hogy meglévő vagy jövőbeli hamisítványok nyilvánosságra kerülhetnek, szégyenbe hozhatják őket mások előtt. Nem tudni, hogy mennyire meggyőzőek a képek, ám ez a végeredmény szempontjából nem feltétlenül számít sokat.

A nyomozás eredményétől függetlenül az iskola igazgatója figyelemfelhívó kampányt kíván indítani az ügy miatt. „Ez egy rendkívül súlyos incidens. Az új technológiák lehetővé tették a képek hamisítását, a diákoknak pedig meg kell érteniük, hogy azok milyen hatással lehetnek másokra, mekkora kárt okozhatnak másoknak" – írta Mary Asfendis a szülőknek küldött körlevelében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!