Betegeket zsarolt a hacker, de most elkapták

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Hét év börtönbüntetést kért az ügyész a finn férfire, aki mentális betegeket próbált zsarolni az ellopott adataikkal.
Vágólapra másolva!

Az idén februári őrizetbe vételét követően megkezdődött Finnországban Julius Kivimäki büntetőpere, a 26 éves hackert korábban már elítélték kártyacsalásos, adatlopásos, zsarolásos bűncselekmények miatt. A nemzetközi hírekbe azzal került be, hogy 2020 szeptemberében ellopta a mára csődbe ment Vastaamo pszichoterápiás központ több ezer betegének személyes adatait, méghozzá az orvosi titkaikat tartalmazó dokumentumaikkal együtt.

Hónapokon át még europolos körözési oldala is volt Kivimäkinak Forrás: Europol

Kivimäki első körben több millió eurót követelt a Vastaamótól, az információk nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzött, azonban egy fillért sem kapott, mire közvetlenül a betegeket kezdte zsarolni, fejenként 500 eurót kért tőlük az adataik törléséért. Ez a próbálkozása sem bizonyult túlságosan sikeresnek, így végül nyilvánosságra hozott minden kilopott adatot, ám gondatlanul további információkat is mellékelt a tömörített fájlban, így a nyomozók kapcsolatba hozták a bűntényekkel.

A lelepleződése előtt Kivimäki ismeretlen helyre távozott Finnországból, idén februárban teljesen véletlenül francia rendőrök akadtak rá, miután kihívták őket egy elsőre párkapcsolati perpatvarnak tűnt veszekedéshez, és gyanús lett nekik, hogy hamisított lehet a román személyi igazolványa.

A felelősségre vonatásával megbízott finn ügyész 2200 oldalas vádirattal készült Kivimäki tárgyalására, a rengeteg tanú miatt a büntetőperének tárgyalási szakasza várhatóan csak 2024 februárjában fejeződhet be. Addig is a szökés veszélye miatt előzetes letartóztatásban marad, az ügyész hét év börtönbüntetést kért a hackerre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!