Kitört a pánik a ChatGPT fejlesztőjénél

openai chatgpt chatbot mi mesterséges intelligencia gépi tanulás
Fotó: Jonathan Kemper / Unsplash
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal menesztették az ügyvezető igazgatót, erre lemondott az elnök is.
Vágólapra másolva!

Kívülállók számára teljesen váratlan drámával ért véget a ChatGPT és DALL-E generatív mesterséges intelligenciákat fejlesztő OpenAI hete, a vállalat igazgatótanácsa pénteken azonnali hatállyal menesztette Sam Altman ügyvezető igazgatót. A ChatGPT önálló termékként is elérhető, de többség a Bing Csevegés funkción keresztül találkozhatott vele, ez a technológia hajtja a Microsoft termékét.

Pár óra alatt két olyan felsővezető távozott az OpenAI-tól, akik a kezdetek óta meghatározták a vállalat működését és értékeit Forrás: Jonathan Kemper / Unsplash

Sam Altman csak 2020 óta töltötte be az ügyvezető igazgatói tisztséget, ám a 2015-ös megalapítása óta az OpenAI-nak dolgozott, Elon Musk mellett ő volt az eredeti igazgatótanács másik tagja. A menesztését bizalomvesztéssel indokolta az igazgatótanács, állításuk szerint nem volt velük konzisztensen őszinte az OpenAI nem tisztázott jellegű ügyeiben.

A végleges utódjának megtalálásig Mira Murati veszi át a pozícióját, a mérnöki végzettségű szakembert idén nevezték ki az OpenAI műszaki igazgatójának.

Mindez ráadásul csak a kezdet volt, néhány órával a helyzet belső kommunikálását követően bejelentette a távozását az OpenAI társalapítója és elnöke. Greg Brockmann munkájára továbbra is számított a vezetőség, azonban Altman menesztésének hírére önként távozott, állítása szerint

nem képes azonosulni az igazgatótanács döntéseivel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!