Durván cserben hagyta az ügyfeleit a mobilgyártó

Nothing Phone (2), okostelefon, android, teszt
A kép minősége remek.
Vágólapra másolva!
Titkosítás nélkül küldözgette az üzeneteiket az új csevegőappja az interneten.
Vágólapra másolva!

Látszólag nagy bejelentéssel állt elő a múlt héten a Nothing mobilgyártó, a béta formában kiadott Chats appja lehetővé tette a készülékeit használók számára az iPhone-tulajokkal való csevegést az Apple iMessage rendszeren keresztül. Emellett az SMS/MMS/RCS triót is támogatta a szoftver, így egy ténylegesen univerzális üzenetküldő alkalmazásról volt szó.

A OnePlus mobilgyártót társalapított Carl Pei új cége a Nothing Forrás: Origo

A Nothing Chats-et nem házon belül fejlesztette a gyártó, hanem a jelenleg nyilvánosan még nem elérhető Sunbird appot címkézte át. Sajnos a Nothing nyilvánvalóan nem végzett biztonsági auditot a Sunbirdön, a saját appjának Play Áruházban történt pénteki kiadását követően független biztonsági kutatók azonnal leszedték róla a keresztvizet: nem hogy végponttól végpontig tartó titkosítást nem használt a kommunikáció során, de abszolút semmilyet sem.

Sima szöveges formában küldte az üzeneteket és a csatolt fájlokat, így a hálózatba beékelődött támadók gond nélkül megtekinthették volna az adatokat.

Ez bizarrnak mondható, manapság teljesen alapvető, hogy legalább a titkosított HTTPS adatkapcsolat meglegyen a szerver és a mobilapp között, de még ennyire sem tellett a fejlesztőktől. A Nothing egy nap után eltávolította a Chats appot a Play Áruházból, szűkszavú közleménye szerint „hibákat" kell benne javítani, továbbá elkötelezett a felhasználók tisztességes kiszolgálása iránt.

Kapcsolódó hír, hogy röviddel a Nothing Chats bejelentését követően az Apple közölte, hogy a jövő év második felétől kezdve támogatni fogja az RCS technológiát, ez az SMS utódja. A részletek nem világosak, de ha minden jól megy, akkor ez teljesen szükségtelenné teszi majd a Sunbirdhöz és Nothing Chats-hez hasonló appokat, 21. századi módon tudnak majd egymással csevegni az androidos és iPhone-os mobilozók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!