Pornó generálására adják kölcsön a számítógépeiket a játékosok

szex, szenvedély, erotika, egyéjszakás kaland, szerelem
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Ajándékokat ad az elfekvő számítási kapacitásukért egy szolgáltató.
Vágólapra másolva!

Kollektíven gigantikus számítási kapacitás szunnyad az otthoni felhasználók számítógépein, ennek kihasználása pedig nem újdonság. Az ötlet egyik korai úttörője a SETI@home volt, a mostanra leállított projekt keretében az érdeklődők kölcsönadhatták a PC-jük számítási kapacitását, hogy segítsenek földönkívüli civilizációkra utaló jelek után kutatni a begyűjtött rádiójelekben.

Mostanra nagyot változott a világ, ennek ékes példája a Salad nevű szolgáltatás, amely szintén mások éppen semmitevő számítógépeit kívánja munkára fogni. A cég elsősorban nagy teljesítményű videókártyával rendelkező gamerekre hajt, az ügyfelei generatív mesterséges intelligenciás képgenerálást hajtanak végre a kölcsönkapott számítógépeken.

Sikeres munkavégzés esetén a számítógépüket távolról kölcsön adottak például a Fortnite és a Minecraft játékokban használható kozmetikai tárgyakat, Robloxban használható játékpénzt, vagy épp ajándékkártyákat kaphatnak.

A Salad számára a videókártyájukat kölcsönadók nem tudják, hogy mások konkrétan milyen képeket generálnak a számítógépeiken.

A szolgáltatás számítógépekre telepítendő kliensprogramjában van egy gyárilag bekapcsolt opció, amely letiltja a felnőtt tartalmak generálását, plusz a Stable Diffusion modell használata esetén minden tartalom válogatás nélkül felnőttnek minősül. Egyes országokban élők a helyi törvények miatt be sem tudják kapcsolni a felnőtt tartalmak készítését, ami nem mindenkinek tetszik, hiszen attól félnek, hogy így kevesebbet fognak keresni a hardverük kölcsönadásával.

A szintetikus pornográfia mások kibérelt számítógépein való generálása új és érdekes helyzet, ami nem csak erkölcsi, de jogi kérdéseket is felvethet. A Salad ügyfelei elméletben akár létező személyekről is generáltathatnak hamis meztelen képeket, így jogi értelemben a számítógépüket bérbe adottak lehetnek azok, akik legyártották és elsőként megosztották ezeket, nem pedig a számítási kapacitásukat kölcsönvett személyek.

A 2017-ben alapított Salad azt állítja, hogy az ügyfeleinek java nem gépileg generált meztelen képekben utazik, továbbá nem is kívánja efféle kuncsaftokra alapozni a jövőjét. 

Ennek ellenére szó sem esett arról, hogy fontolóra venné az érintett megrendelők kitiltását a rendszeréből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!