Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Mégsem marad fent minden örökre az interneten

mobilozás böngészés internet laptop notebook sms rcs texting browsing
Fotó: Vitaly Gariev / Unsplash
Vágólapra másolva!
Meglepő sebességgel tűnnek el a korábban elérhetővé tett tartalmak.
Vágólapra másolva!

A népi bölcsesség szerint ami egyszer felkerül az internetre, az örökre ott is marad, azonban egy új kutatás szerint nem érdemes készpénznek venni az állítást. A Pew Research Center szerint meglepő sebességgel tűnnek el a tartalmak, a Common Crawl indexelőszolgáltatás segítségével végzett kutatása alapján a 2013-ban beindexelt internetes linkek 38 százaléka már halott.

Ráadásul nem csak évtizedes távlatban tűnnek el érdemi sebességgel a weblapok, a 2023-ban újonnan beindexelt linkek 8%-a időközben szintén elérhetetlenné vált. Aggasztó megállapítás, hogy a jelenleg elérhető wikipediás oldalakon szereplő forráslinkek 54 százaléka eltűnt, azokat lekattintva hibaüzenetet vagy soha be nem töltődő oldalt kapnak az információk után kutatók, bár a Wayback Machine jóvoltából talán előhozható belőlük egy kópia.

Az évtizedes távlatú eltűnési arány nem meglepő, ennyi idő alatt rengeteg cég és szolgáltatás húzta le a rolót, internetes kiadvány szűnt meg, annak idején hobbi blogot írt személy bejegyzései tűntek el.

Az idők szeleinél tartva a kutatók a híroldalakat és a kormányzati webhelyeket is vizsgálták, az előbbiek 23 százalékán, míg az utóbbiak 21 százalékán találtak legalább egy halott internetes hivatkozást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről