Ez lehet a tévézés jövője

Vágólapra másolva!
A Samsung S95D kétségkívül az év egyik legjobb tévéje, ami matt képernyőjével is kilóg a tömegből. Ez a tecnológia lehet a tévézés jövője.
Vágólapra másolva!

A Samsung tévéket nem kell bemutatni senkinek! A vállalat hazánkban és globálisan is a legnagyobb televíziógyártónak számít, és a cég érezhetően mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne is változzék. A cég rengeteg pénzt fordít évről-évre a létfontosságú kutatás-fejlesztésre, ami értelemszerűen kézzel fogható, azaz pontosabban szemmel is látható eredményekkel jár.  Bizonyos technológiái szinte újraértelmezik a tévézés fogalmát.

Samsung S95D QD-OLED matt tévé. A tévézés jövője.
A képernyő nagy extrája, hogy nem csillan be akkor sem, ha a néző háta mögött valami fényforrás van. Ez lehet a tévézés jövője.

Ennek köszönhetően tudott előrukkolni idén a cég egy olyan újdonsággal, amely már be is került a vállalat egyik friss televíziójába. Ez a Samsung S95D névre hallgató készülék, amely a világ első matt kijelzővel ellátott OLED tévéje. Tehát eltérően minden más jelenleg kapható, ilyen technológiát használó terméktől ennek képernyője nem tükröződik, nem csillan be. Erről saját szemünkkel is meggyőződhettünk, hiszen a vállalat lehetővé tette szerkesztőségünk munkatársai számára, hogy kipróbáljuk ezt az egyedülálló berendezést.

Új szintre emeli a tévézést

Amit láttunk, annak alapján a dolog pedig hibátlanul működik, ami rettenetesen fontos lehet egy világos szobában, ahol ég a lámpa vagy besüt a nap. A fény nagy részét ugyanis egyszerűen elnyeli ez a különleges képernyő, a maradékot pedig diszkréten eloszlatja. Ez a megoldás pedig így igen komoly hozzáadott értéket jelent, hiszen  a tükröződés tényleg nagyon zavaró lehet, amely sokat ronthat az élvezeti értéken. 

Samsung S95D QD-OLED matt tévé
A QD-OLED technológia remek képminőséget szavatol a Samsung S95D számára.

A hagyományos LCD monitoroknál már találkozhattunk hasonlóval, azoknál viszont a kívánt elérése érdekében egy speciális vegyi anyaggal vonják be a kijelzőket, ami a fényerő radikális csökkenésével jár együtt. Ez azonban a televíziók esetében nem járható út, hiszen az emberek a felső kategóriás tévéktől ma már elvárják a nagy fényességet, és az ezzel járó látványos HDR megjelenítést. Így ez az elsődleges oka annak, hogy eddig nem találkozhattunk matt OLED képernyőkkel. Azonban a Samsung mérnökei más megoldást választottak, és a kémia helyett a fizikát hívtak segítségül. Egy olyan speciális optikai filmréteget dolgoztak ki, amelyben különlegesen formázott apró lencsék feladata, hogy eltérítsék a kívülről beérkező fényt. Mindezt pedig hibátlanul sikerült, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a Samsung S95D televízió fényereje óriási. 

Igen jó képminőség

Ez alapvetően annak köszönhető, hogy a termék megkapta a legfejlettebb kvantumpontos OLED panelt, amely jelenleg az egyik legfejlettebb képalkotási technológiának számít. Az óriási, több, mint 2400 nites fényerő mellett nagy előnye, hogy az egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően a feketéje hibátlan, a kontraszt pedig végtelen. A tónusok minden fátyolosságtól mentesen ragyognak, a színgazdagság a vizsgálataink alapján óriási, a színpontosság pedig kiemelkedő. 

A kijelző másik nagy különlegessége, hogy a legtöbb mai televíziótól eltérően másodpercenként 144 képkocka megjelenítésére képes, azaz 144 Hz-es.

A mozgások visszaadása teljesen rendben van, ha akadozás lépne fel, akkor közbelép a mesterséges intelligenciával megtámogatott képprocesszor, amely hatékonyan képes orvosolni az anomáliákat. Ráadásul a modell bemeneti késleltetése igen alacsony, a vizsgálataink alapján csupán 9,4 millisecundum, ami a játékosok számára lehet fontos. 
Épp úgy, mint hogy támogatja a FreeSync technológiát, ami a zavaró képtörés effektus kiküszöbölésére hivatott. A betekintési szög tökéletes, azaz akkor sem tapasztalható a tónusok fakulása, ha valaki oldalról tekint a képernyőre. Ez akkor lehet nagyon hasznos, ha többen ülik körbe a képernyőt. A kijelző egyébként 3840x2160 képpont megjelenítését szavatolja, azaz 4K-s, ami megfelelő részletességet biztosít. Ha pedig a forrásanyag alacsonyabb felbontású lenne, akkor színre lép a már említett képfeldolgozó processzor, amely képes kipótolni a hiányzó pixeleket. 

Hangminőség

A Samsung hagyományosan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magasabb kategóriás televíziói jól szóljanak. Ennek tudatában nem lehet meglepő, hogy ez a készülék is egy 70 wattos, 4.2.2 csatornás, beépített mélynyomókkal megtámogatott hangrendszert kapott. Ennek köszönhetően a basszusok végre hallhatóak, a hangerő pedig kellően nagy. Viszont a sztereó hangtér megteremtése nem az igazi, valamint a térhatásról is le kell mondani. Tehát egy jobb külső hangrendszerrel még ez a tv sem veheti fel a versenyt. 

A Netflix és a többiek

Miután ma már az összes új Samsung tv okos, ezért természetesen ebből, a zászlóshajónak szánt modellből sem hiányoznak az okos funkciók. Az S95D kvantum OLED televízión keresztül így rengeteg különféle internetes film, videó, sorozat és sportközvetítés is elérhető. Nem hiányzik a Netflix, a MAX (azaz az HBO), az Amazon Prime, a Disney+ és a YouTube sem, hogy tényleg csak néhány megkerülhetetlen példát említsünk. Emellett a készülék hozzáférést nyújt a különféle felhős alapú játékrendszerekhez, sőt még a levelezéshez is.

Samsung S95D QD-OLED matt tévé
A Samsung S95D természetesen a különféle internetes alkalmazások, így a Netflix futtatását is lehetővé teszi! 

Ezzel a televízióval a Samsung megint alaposan feladta a leckét a vetélytársaknak. Azt már korábban is tudtuk, hogy a cég okostévé rendszere nagyon sokoldalú, és felhasználóbarát. Valamint az sem lepett meg, hogy  a kvantumpontos QD-OLED technológia remek képminőséget szavatol. Viszont a matt kijelző egy olyan abszolút újdonság, ami tényleg nagyon hasznos, és amit jelenleg csak ettől a televíziótól kapunk meg. A készülék általunk kipróbált, 65 inches, azaz 165 centiméteres képátlóval bíró verziója jelenleg 890 000 forintért vásárolható meg. Ez tényleg nem kevés pénz, ám ha azt nézzük, hogy jelenleg ez konkrétan a világ egyik legjobb televíziója, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy nagyon jó áron adják. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről