Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Így jelentheti a hamisított MI-felvételeket a YouTube-on

Vágólapra másolva!
Külön eljárás lett az arcot és a hangot érintő visszaélések rendezésére.
Vágólapra másolva!

A generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatások jóvoltából ijesztően egyszerűvé vált mások arcával és hangjával való visszaélés, ráadásul a közösségi oldalakon keresztül rendkívüli sebességgel terjeszthetőek a hamisított képek, videók, hangfelvételek.

laptop notebook számítógép computer internetezés böngészés
Nem kell már hírességnek vagy közszereplőnek lenni ahhoz, hogy rendkívül meggyőző, hamisított felvételek váljanak elérhetővé valakiről
Fotó: Elisa Ventur / Unsplash

A TechCrunch írója most kiszúrta, hogy a YouTube csendben megváltoztatta az efféle hamisítványok bejelentésével és kezelésével kapcsolatos eljárását, az áldozatok már adatvédelmi szabálysértésként jelenthetik a videómegosztóra feltöltött, MI-vel róluk hamisított tartalmakat.

A YouTube 48 órán belüli törlést ígér, ha jogosnak ítéli a bejelentést.

"Ha valaki AI-t használt olyan szintetikus tartalom módosítására vagy létrehozására, amely rád hasonlít, akkor kérheted a tartalom eltávolítását. Ahhoz, hogy jogosult legyél az eltávolításra, a tartalomnak a képmásod valósághű, módosított vagy szintetikus változatát kell ábrázolnia. A panasz elbírálása során számos tényezőt veszünk figyelembe, többek között az alábbiakat:

  • A tartalom módosított vagy szintetikus-e
  • A tartalom módosítottként vagy szintetikusként jelenik-e meg a nézők számára
  • A személy egyedileg azonosítható-e
  • A tartalom valósághű-e
  • A tartalomban szerepel-e paródia, szatíra, vagy megtestesít-e közérdeket
  • A tartalomban szerepel-e közszereplő vagy ismert személy kényes jellegű viselkedéssel (például bűncselekmény, erőszak, illetve termék vagy politikai jelölt támogatása)

A bejelentés megkezdéséhez hajtsd végre a módosított vagy szintetikus tartalomra vonatkozó Adatvédelmi panasztétel lépéseit” – olvasható a YouTube súgójában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről