Tudósokkal védi magát a Delta

Vágólapra másolva!
A tudományos ismeretterjesztés színvonalának fenntartása érdekében akadémikusok részvételével konzultatív tanács alakult. A testület kiáll a Delta mellett, amelynek nyáron jár le a szerződése, és helyzetét, az MTV közművelődési szerkesztőségének vezetője szerint, meg kell erősíteni.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke

A neves tudósokból álló tanács ötletekkel, tanácsokkal a segíti majd a közszolgálati médium tudományos és oktatási műsorait. A konzultatív tanács céljai közé tartozik az is, hogy kiálljon a negyedik évtizede sugárzott Delta mellett, amelynek szerződését nyáron kellene megújítani.

Dézsy Zoltán, az MTV Közművelődési és Oktatási Műsorok Szerkesztőségének vezetője az [origo]-nak azt mondta, az olcsó - adásonként 80 ezer forintba kerülő - , belső munkatársak közreműködésével készülő, vegyes gyártású műsor helyzetét meg kell erősíteni. "A tanácsot az a gondolat hívta életre, hogy az átalakulóban lévő Magyar Televízióra nagy nyomás nehezedik, ami a bulvárosodásnak kedvez" - mondta Dézsy az [origo]-nak.

Rangos Katalin, az MTV márciusban kinevezett programigazgatója a kezdeményezés kapcsán azt mondta, a testület felállítása hasznosnak tűnik, a Deltát fenyegető veszélyekről pedig nem tud.

A közművelődési szerkesztőség konzultatív tanácsában van Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Berend T. Iván gazdaságtörténész, Ferenc Csaba űrkutató, Freund Tamás idegkutató, Glatz Ferenc történész, Hámori József agykutató, Kis Ádám atomfizikus, Kosáry Domokos történész, Vida Gábor genetikus, valamennyien az MTA tagjai.

Helyet kapott a testületben Bereczky Loránd művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Doba László, a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Jobbágyi Gábor intézetvezető egyetemi tanár, Grétsy László nyelvészprofesszor, valamint Kelemen Endre pedagógus, az Iskolatelevízió nyugalmazott főszerkesztője és Kós Rudolf sebészprofesszor is.