Demonstráció és parlamenti felszólalás terve az RTL klubos anyacserélő miatt

A Fidesz kulturális tagozata azt kéri az RTL Klub vezetőitől, tekintsenek el az Anyacsavar című műsor sugárzásától, azt ugyanis "alapvető nemzeti érdekeink elleni támadásnak" tartaná - közölte a testület elnöksége nevében Pálinkás József. A politikus közölte, ha a műsor adásba kerül, felhívja a szülői egyesületeket, hogy demonstráljanak az erkölcs-és lélekromboló program ellen, valamint azt is elképzelhetőnek tartja, hogy valamely fideszes képviselő a parlamentben szóvá teszi a problémát.. Az RTL Klub ezzel szemben biztos abban, hogy a várhatóan több millió emberhez eljutó műsor erősíti a családot, és segíteni fogja a társadalmi csoportok közötti megértést. 

"Megdöbbenve értesültünk az RTL Klub Anyacsavar című műsortervéről (...), amellyel március 18-ától kezdve tíz napon keresztül kíván támadást intézni legfontosabb és legszentebb közösségeink, a családok ellen" - tartalmazza a Fidesz kulturális tagozatának állásfoglalása.

 

A testület szerint az új műsorban erre vállalkozó családanyák "egy időre elhagyják férjüket, gyermekeiket, hogy helyet cseréljenek másik anyákkal, és idegenként beszálljanak a gyermeknevelés feladatainak ellátásába". A Fidesz tagozata úgy véli, nem igaz, hogy a műsor készítői azt akarják produkciójukkal elérni, hogy erősödjék a résztvevőkben, valamint a nézőkben a tolerancia és a másság elfogadása. A fideszes testület szerint az RTL Klub valójában azért tűzi műsorra az Anyacsavar-t, hogy ezzel az "elképesztő és felháborító" ötlettel nézőket csalogathasson magához.

 

Az ellenzéki párt kulturális tagozata azt is bejelentette, hogy a tervezett műsor ellen a Madarász utcai Gyermekkórház pszichológusai és gyermek-pszichoterapeutái egyöntetűen tiltakoznak. "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának tagjai osztják a kórházi szakemberek elutasító véleményét és annak indokait" - közölte a testület, amely szerint az "anyacsere" ötletének megvalósítása nemcsak az akcióban érintett gyermekekre nézve lenne kártékony, hanem társadalmunk alapvető intézményét, a családot kezdené ki, így mindenkire ártalmas volna.

 

"Azt üzenné ugyanis a nézők ezreinek, hogy az anya nem fontos, cserélhető, helyettesíthető, azaz olyan, mint bármilyen más árucikk", amit a jobboldali párt testülete cinikusan erkölcstelennek és bűnösnek tart. Úgy látják, mindez különösen megengedhetetlen napjainkban, amikor a népességszám csökkenése és a szülők nevelésben mutatott romló helytállása a jövőnket és mai életminőségünket fenyegeti.

 

Az állásfoglalás szerint ilyen korban minden felelős és tisztességes embernek, elsősorban a közélet és a média szereplőinek a családok erősítésén és védelmén kellene fáradoznia. "A műsor sugárzását éppen ezért alapvető nemzeti érdekeink elleni támadásnak tartanánk. A leghatározottabban kérjük az RTL Klub vezetőit, hogy gondolják át még egyszer döntésüket, illetve tekintsenek el a műsor sugárzásától" - közölte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kulturális tagozata.

 

Pálinkás József, a fideszes testület vezetője az [origo]-nak azt mondta, más tévéműsorokal kapcsolatban is felmerültek aggályaik, így a Való Világ című valóságshow-val kapcsolatos véleményalkotás sem csupán ízlés kérdése. "Olyan viselkedésmintát mutat, ami szintén ártalmas lehet. A média jóra és rosszra is nevelhet. A Való Világ durvaságot, ízléstelenséget és felszínességet közvetít, de az Anyacsavar, meghirdetett műsorterve alapján, ennél is károsabb, mert a gyerek-anya kapcsolatot támadja, felcserélhetőnek, szolgáltatás jellegűnek mutatja" - nyilatkozta Pálinkás József, aki szerint ez akkor is így van, ha az RTL Klubnak nem ez a szándéka.

 

A nagyobbik ellenzéki párt politikusa közölte, az állásfoglaláson kívül tagozatuk annyit tehet, hogy a közbeszéd tárgyává teszi az Anyacsavar-ral kapcsolatos bírálatot, és az egyházak támogatását is kéri az ügyben. Pálinkás szerint azt is tervezik, hogy felhívják a szülői egyesületeket, hogy ha a műsor adásba kerül, demonstráljanak az erkölcs-és lélekromboló program ellen, valamint azt is elképzelhetőnek tartja, hogy valamely fideszes képviselő a parlamentben szóvá teszi a problémát. Az ügyben várhatóan március 8-án, hétfőn tesz újabb lépéseket a Fidesz kulturális tagozatának elnöke.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK