Indul a csecsemőtévé

Vágólapra másolva!
Amerikában egy most indult csatorna azt a korosztályt célozza meg, amelynek tagjait a gyermekpszichológusok még pár évig távol tartanák a készüléktől - indul a csecsemőtévé.
Vágólapra másolva!

Eddig csak pár olyan műsor készült, amely kifejezetten a csecsemőket célozta meg - közülük a leghíresebb, az ennek megfeleően alapszavakkal és látványos színvilággal dolgozó Teletubbies. Sharon Rechter, a most induló BabyFirstTV kitalálója szerint viszont szükség van egy olyan csatornára, amely kizárólag a csecsemőknek nyújt néznivalót, hiszen a kisbabák is látják a lakásban bekapcsolt tévét, ez ellen nem lehet mit tenni - legfeljebb annyit, hogy nekik való műsorokat kínálunk.

Rechter igazát alátámasztja a Kaiser Family Foundation által végzett, 2003-as kutatás is, amelynek eredménye szerint a két éven aluli gyerekek hatvannyolc százaléka néz naponta tévét, sőt, huszonhat százalékuknak saját készüléke is van a szobájában. Amíg a szülők nem tesznek ez ellen, addig a szolgáltatóknak tényleg csak az lehet a feladatuk, hogy megfelelő műsorkínálattal álljanak elő.

Ennek érdekében dugták össze fejüket a gyerekműsorok szakértői, amiből végül megszületett a BabyFirstTV. A csatorna természetesen - szemben más gyerektévék koncepciójával - teljesen erőszakmentes műsorokat és reklámszünet nélküli adást kínál ifjú nézőinek. A készítők állítják, hogy produkcióik egyike-másika a két éven felüliek számára is élvezhető - gyakorlatilag mindegy is, hogy milyen korosztály nézi, megfelelő szülői felügyelet mellett csak fejlődhet a gyerek.

A műsorok nyolcvan százaléka eredeti produkció, a maradékot hasonló profilú DVD-forgalmazóktól szedték össze, illetve megvásárolták gyerekkönyvek, ha nem is megfilmesítési, de elmesélési jogát. A rengeteg munka és a komoly tudományos háttér ellenére a csatornának még mindig akadnak szép számmal ellenzői, de a készítőket ez nem állíthatja meg: 2006 végére már a spanyol csecsemők is bátran ülhetnek a tévé elé.