Bárki lehet tévés

Vágólapra másolva!
Ma már általános jelenségnek számít, hogy valaki úgymond az utcáról kerül be a tévébe, vagyis korántsem kell kommunikáció szakon végezni ahhoz, hogy feltűnjünk a képernyőn, esetleg saját műsort is kapjunk. Legjobb példa erre a különböző valóságshow-k hőseinek esete, de fodrásszal, táncossal, énekessel vagy éppen agrármérnökkel is találkozhatunk a műsorvezetők között. A téma kapcsán Hajas Lászlóval beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Legújabban Hajas Lászlót bízták meg az ATV Humorbajnokság-ának vezetésével, annak ellenére, hogy eredeti végzettsége (nomen est omen) fodrász. Hajas 1973-ban végezte el a fodrászakadémiát, majd 1979-ben és 1980-ban is megnyerte az országos fodrászversenyt, két évvel később pedig már nemzetközi babérokra tört: a párizsi világbajnokságon hetedik helyezést ért el. Ma már egy egész üzletlánc tulajdonosa, szalonjai vannak Budapest mellett Pécsett is. Az üzleti siker mellett Hajasnak magánéletében is akad irigyelnivaló: három évig élt együtt az egyik legszebbnek tartott magyar színésznővel, Dobó Katával - akit akkor még Kovács Katának hívtak, és legfeljebb az Éretlenek-ben láthatta őt a közönség.

Hajas már fodrászként is fel-feltűnt a tévében, nagyobb bemutatóit ugyanis mindig előszeretettel promotálta az RTL Klubon vagy a TV2-n. Az [origo]-nak azon kérdésére, hogy végül is hogyan vált alkalmi vendégből felkapott médiaszereplővé, először csak annyit válaszol: "véletlenül", de aztán kifejti, mint általában az élethez, ehhez is jó adag szerencse kellett - fogalma sincs, miért éppen rá esett a választás a Szombat esti láz kapcsán, mindenesetre örült a felkérésnek. "Szeretem a kihívásokat, és a tánc mindig egy sötét folt volt az életemben. Gondoltam, most legalább megtanulok táncolni" - emlékszik vissza. Hajas egyébként, saját bevallása szerint, imádja eredeti szakmáját, így a tévézés számára csupán játék, semmiképpen sem hagyna fel a fodrászkodással a tévés karrier kedvéért.

Ehhez képest már műsorvezetőként is debütált, a Barátok közt-ből ismert Farkasházi Réka oldalán. A Humorbajnokság-ba Hajdú Péter révén csöppent bele, akinek Frizbi című műsorában már szerepelt korábban - Hajas azt mondja, nagyon meglepődött, amikor Hajdú felhívta, és elmondta neki, hogy az összegyűlt stábban mindenki rá szavazott, amikor arra került a sor, hogy műsorvezetőt válasszanak az új tehetségkutatóhoz. "Az elején persze volt néhány baki, de szerencsére nem élő adásról van szó, így ezeket a jeleneteket mindig újra lehetett venni" - mondja Hajas, aki, a rutin hiánya miatt, most még semmiképp nem vállalná élesben a műsorvezetést.

Felvetődik a kérdés, hogy van-e esetleg valami közös a két szakmában: Hajas szerint az, ami egy tévéműsornál a képernyőn kívül folyik, ugyanolyan kreativitást igényel, mint amikor valaki elkészít egy frizurát. Az ember elképzel valamit és azt megvalósítja, így születik az egyes show-k látványvilága, amiben egyébként nagy szerepe van a kamera szűrőjének is: van olyan díszlet, ami élőben nem mutat jól, de a képernyőn roppant látványossá válik.