Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megváltoztak a macsók

Vágólapra másolva!
Bár a sorozatokban kétkezi munkás karaktert szinte sosem láthatunk, Amerikában a reality showkban és dokumentum-sorozatokban divat lett a "macsó pasik izzadtra és koszosra dolgozzák magukat" téma feldolgozása. Kezdődött a Piszkos munkákkal, aztán jöttek a Halálos fogás rákászai, idén nyáron pedig a texasi olajkutak munkásai szállítják a tesztoszteront.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az olajról a legtöbb embernek a Dallas ugrik be, vagy esetleg a Vérző olaj. Amerikában idén az olajipar szamárlétrájának alsó fokán álló munkások kapják a főszerepet, olyanok, mint akiket Bruce Willis és Ben Affleck játszott az Armageddon-ban. A Fekete arany (Black Gold) című sorozatot az a Thom Beers jegyzi producerként, akit a macsó-dokuk mágusának tartanak. Az ő nevéhez fűződik többek között az a kanadai tundrán szállító Ice Road Truckers, a Monster Garage és a Bering-szoros halászhajóin dolgozó rákászok életét bemutató Deadliest Catch (Halálos fogás), ami a Discovery Channel legnagyobb dobása lett, és idén már negyedik szezonját éli, sőt jövőre is visszatér.

Beers zsenialitása abban rejlett, hogy rájött, hiány van a képernyőn az igazi izzadt macsókból. (Az utóbbi években talán az egyetlen kétkezi munkás, aki komolyabb szerepet kapott filmsorozatban az a Férfi fán terem, a Men in Trees "szántóvetője" volt, aki persze nem szánt és vet, hanem Alaszkában havat lapátol és később New Yorkban közterület fenntartó. Beers érezte, hogy a nézőket akár a rákászok élete is érdekelheti. Náluk ugyanis a veszélyt nem kell megírni, nem kell drámai zenével imitálni: a Bering-tenger, a halász-szezon idején, a hivatalos adatok szerint is hetente megöl egy halászt. Persze ilyen körülmények között a filmesek élete sem veszélytelen és a felszerelést is hamar tönkreteszi a sós víz. A Halálos fogás annyira sikeres lett, hogy idén már egy videójátékot is piacra dobtak: Halálos Fogás - Alaskai vihar néven.

Most, hogy az olaj hordónkénti ára már a 140 dollárt is túllépte, Beers úgy döntött, a fagyos Bering-tengert lecseréli Texas hőségére. Felkereste Mike LaMonica olajmogult azzal, hogy szeretné bemutatni, hogyan hozzák a fekete aranyat a felszínre. LaMonica ismerte a Halálos fogást és igent mondott. Így született meg a Black Gold, ami nyolc részben azt mutatja be, hogy Texas állam nyugati részén, egymásról látótávolságra három munkáscsapat hogyan versenyez egymással az olajért. Sietniük kell, mivel az olajkút felállításának munkálatai naponta 10 millió forintba kerülnek és sok múlik azon, ki ér le először az olajig. Az idő sürgetése persze jól jött a műsor készítőinek, hisz a munkások mindennapi tevékenységét "tévésíteni" kellett, és az egymással és az idővel versenyző csapatok küzdelme sokkal eladhatóbbá tette a témát.

Az épülő olajkúton dolgozók tonnás alkatrészeket mozgatnak, legyen orkán erejű szél vagy tűző nap, körülöttük acélláncok lengenek, és miközben a fúrófej egyre lejjebb jut, időnként tetőtől talpig elárasztja őket a mélyből feljövő iszap. Az embernek azonnal az jut eszébe, hogy micsoda férfi arcápoló reklámot lehetne ebből csinálni!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Persze a Black Gold szereplői nem a sorozat kedvéért koszolják be magukat, nekik az az ünnep, ha tiszta ruhát vehetnek fel. Ilyenkor elmennek a legközelebbi kocsmába, és igazi texasi macsók módjára mulatnak. Viszont legalább van mit elinniuk - feltéve, ha másnapra ki tudnak józanodni, odaérnek a műszakkezdésre és nem rúgják ki őket. A sorozat narrátora (aki nem más, mint a producer Thom Beers) már az első részben siet leszögezni, hogy egy-egy segédmunkás 50 ezer dollárt (7,5 millió forintot) is megkeres egy évben, a tapasztalt munkavezetők pedig 75 ezret (több mint 11 millió forintot) vihetnek haza. Ebben már benne van a veszélyességi pótlék, mivel a tulajdonosok állandó sürgetése miatt napi 24 órában, két műszakban dolgoznak, és nem ritkák az üzemi balesetek. A sorozat készítőinek sem kellett sokáig várniuk, hogy egy ilyet felvehessenek. Egy elszakadó acéllánc pontosan fejbe találta az egyik munkást, aki csak a kötelező sisaknak köszönhette, hogy a feje a nyakán maradt.

Bár a Black Gold az olaj árát nem fogja lejjebb vinni, Beers-ék arra számítanak, hogy a nézők ismét egy piszkos, nehéz, de igazi férfimunka mindennapjaiba nyernek bepillantást. Mi pedig azon kezdtünk el gondolkozni, hogy vajon itthon milyen munkákról lehetne hasonló reality-doku sorozatokat készíteni? Kézenfekvő témának tűnne az ipari alpinisták örökké izgalmas és veszélyeket rejtő élete. Vagy nagyban javíthatná a BKV renoméját egy olyan reality-doku sorozat, amiben a négyes metró különböző állomásain dolgozó munkáscsapatok versenyezhetnének egymással és az idővel, esetleg készíthetnének egy agro-doku sorozatot, amiben gabonaféléket takarítanak be valahol az Alföldön. Természetesen itt is beiktatható lenne egyfajta versenyzés, és a vidéki kocsmák és diszkók világába is bepillantást nyerhetnénk a pihenőnapok bemutatásakor. És mivel itthon szinte nincs saját gyártású műsor celebek nélkül, a betakarító csapatokhoz csatlakozhatna egy-egy sztár, hogy televízióképesebbé tegye a programot.

Kapornaki Anikó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről