Kati és Mariska Hollywoodban

Vágólapra másolva!
Arról meglehetősen gyakran olvasni, hogy éppen melyik magyar színész szerepel hollywoodi filmben vagy mozifilmben, mindenki emlékszik, hogy a Hellboy 2-ben hogy végezték ki Kamarás Ivánt, vagy éppen miképp aggódott Oroszlán Szonja elrabolt gyermeke miatt, azonban a külföldi tévésorozatokban feltűnő magyarok vagy magyar származású színészek ritkán kerülnek címlapra.
Vágólapra másolva!

Ha tévésorozatokról van szó, akkor főleg az amerikai produkciókra gondolunk, pedig a német sorozatok is hasonló népszerűségnek örvendenek itthon, elég csak a legnézettebb, idehaza vetített szériára, a Cobra 11-re gondolni, mely könnyedén sarokba állítja az olyan, idehaza amúgy népszerű amerikai darabokat, mint a Miami helyszínelők, a Doktor House vagy az NCIS. Ennek kapcsán nem árt tudni, hogy Gryllus Dorka nem csak német filmekben szerepelt, hanem sorozatokban is. A Perzselő szenvedélyeket nem is olyan régen mutatta be a TV2, és honfitársunk annak kilenc epizódjában tűnt fel s ismertette meg magát a germán közönséggel, hogy azóta már egy Tetthely-epizódot is leforgasson, ami csak jövőre kerül képernyőkre.

Jobb volt a sajtója, így természetesen jóval többet tudtunk Dobó Kata amerikai próbálkozásairól, melyek révén számos mozifilmben kapott beszédes szerepet olyan színészek mellett, mint Steven Seagal vagy Dolph Lundgren, de azt meglehetősen ritkán említették a magyar sajtótermékek, hogy Dobó játszott az akkor még Amerika legnézettebb sorozatának számító Helyszínelők-ben is - ráadásul éppen az egyik legfontosabb részben, a 3. évad 15. epizódjában. Az említett rész azért kiemelendő, mert ebben tűnt fel Melinda Clarke alakításában az a Lady Heather nevű karakter, aki később népszerűsége folytán többször is visszatért a sorozatba. Dobó Kata a dominatrix bordélyház-tulajdonos egyik "lányát" alakította, akiről később kiderült, hogy egyben a gyilkos is, így némi, különleges effektusokkal megtámogatott nyomozómunkát követően kattant is kezein a karperec.

Kevésbé ismert név idehaza Hules Endre, aki bár Budapesten született, de karrierjét már Amerikában alapozta meg aprócska szerepekkel, de olyan filmekben, mint a Hetedik vagy az Apollo 13. Hules már 1989 óta szerepel sorozatokban, s filmográfiája az olyan korai klasszikusoktól, mint a Melrose Place vagy a Beverly Hills 90210 egészen a modernkori kultsorozatokig terjed, melyek közt megtalálni Az elnök emberei-t, az Alias-t, a Doktor House-t vagy a 24-et, melyben érdekes módon két különböző évadban két különböző karaktert is játszott. Legutóbb az itthon is sugárzott Az egység 2. szezonjának a 20. epizódjában tűnik fel mint terrorista.

Két ismert név

Legtöbbre azonban talán az a Gáti Kati (Kathleen Gati) vitte, aki annak ellenére, hogy Kanadában látta meg a napvilágot, elég sok magyar filmben is szerepelt, a filmnézők zöme a Sose halunk meg Nusikájaként emlékezhet rá. A korai sorozatszerepeit (Vészhelyzet, Döglött akták, Carnivale - A vándorcirkusz) egyre nagyobbak követték, és nagyon sokszor beskatulyázták a külföldi, szláv szereplők karaktereibe. Ezek közül az egyik legismertebbet a 24-ben játszotta, ahol is hét epizódon keresztül alakította Anya Szuvarovot, az orosz elnök feleségét. Azonban míg a 24 ezen epizódjai itthon csak DVD-n elérhetők, Gáti legnagyobb durranását a Született feleségek-beli epizódszerep jelentette, ahol is a 3. évad hírhedt túszejtős részében játszott kulcsszerepet. Idehaza őt legközelebb napokon belül a Las Vegas 3. évad 18. részében láthatjuk, majd pedig az NCIS 5. szezonjának zárásában, hacsak azt nem előzi meg a Dr. Csont 25. része.

Amikor a tévés Oscar, az Emmy díjátadója kerül reflektorfénybe, akkor bizony a legtöbb hazai sajtótermék megemlíti Mariska Hargitay nevét, aki meglehetősen gyakran kapja meg a legjobb színésznő jelölést a dráma kategóriában. Éppen ezért is volt meglepő, hogy a már Amerikában született Hargitay sorozata, az olykor meglehetősen kegyetlen Különleges ügyosztály (Law & Order: Special Victims Unit) ilyen sokáig távol maradt a hazai képernyőktől, főleg, hogy a többi Law & Order-sorozatot már mind láthattuk. Végül a TV2 döntött úgy, hogy belefog a krimiszéria sugárzásába, de a lemaradást jól mutatja, hogy míg odakint a tizedik szezon kezdődött el ősszel, mi még mindig csak a harmadiknál tartunk. Sajnos a sorozatról való tájékozatlanság még az olyan tévéseket is hibákra késztette, mint Frei Tamás, hiszen annak idején rengeteg tárgyi hibát követett el, mikor a frissen Emmy-díjat nyert színésznővel készített interjút, és annak sorozatát méltatta.

Nem is kell kimenni

Persze van egyszerűbb módszer is arra, hogy magyar színészek hollywoodi sorozatokban kapjanak szerepet: az, ha azt a szériát Magyarországon forgatják. A legtöbb amerikai sorozat Észak Amerikában, az USA-ban vagy Kanadában készül, azonban tavaly nyáron a Painkiller Jane című akciósorozat (idehaza jelenleg is sugározza az AXN) utolsó pár epizódja Magyarországon készült el, s ebből kifolyólag természetesen csak a főszereplők és a legfontosabb mellékalakok, vendégsztárok utaztak el a stábbal hozzánk, a szereplőgárdát és a statisztákat már magyarok alkották.

A sorozat IMDb-oldalán el is lehet olvasni, hogy kiket is láthattunk, azonban nagyobb névre nem igazán bukkanhatunk. Ugyanez a helyzet a mostanában ugyancsak nálunk készülő Robin Hood esetében is, mely ugyan angol megrendelésre forog itt, de a kisebb távolság miatt a készítők a sherwoodi haramia kalandjaiban feltűnő karakterek zömét brit színészekkel játszatták el.

Kósza hírek szerint a sorozatok továbbra sem felejtik el Magyarországot, hiszen a Krod Mandoon and the Flaming Sword of Fire című fantasy komédia jelenleg is nálunk készül, hatványozottabb magyar részvétellel, sőt egy tervezett Angyal-feldolgozás pilótafilmjét is idehaza készítették el nagyobb részben. De mi mégis inkább az amerikai sorozatok stáblistájára vetjük szemeinket, hátha nem csak az írók és/vagy a rendezők között tűnik fel magyaros ízzel bíró kereszt- vagy vezetéknév.