Sztárok nőttek fel San Francisco utcáin

Vágólapra másolva!
A Viasat3 február 2-től újra adja a San Francisco utcáin című klasszikus krimisorozatot - igaz, elég lehetetlen időpontban, hétköznaponként reggel nyolctól. Meglehet, a széria ma már nem is érdemel más műsorsávot, érdekes viszont felfedezni benne olyan világsztárokat, akik abban az időben még jóformán ismeretlenek voltak - videónkon például az ifjú Schwarzenegger majomkodik.
Vágólapra másolva!

A San Francisco utcáin lassan harminchét éves lesz (1972 szeptemberében indult), így nem kérdés, az újdonság varázsa már régen elveszett. Ez különösen igaz lehet ránk, magyarokra, hisz amikor a sorozatot bemutatták nálunk, (a lejtős utcák miatt szó szerint) meredek autós üldözésekkel, a híd alatt kucorgó hajléktalanokkal egy olyan világ tárult elénk, amivel addig nemigen találkozhattunk - sajnos, ma már ismerjük jól.

A sorozat világa persze a társadalmi-politikai környezettől függetlenül is megszokottá vált, tekintve, hogy az akkor még újszerűnek számító filmes megoldások ma már inkább klisészámba mennek. Ilyen az alapszituáció is, miszerint az öregedő nyomozó, Mike Stone (Karl Malden) egy fiatal, tapasztalatlan társat kap, Steve Keller (Michael Douglas) személyében, hogy aztán együtt göngyölítsék fel San Francisco legcifrább bűnügyeit.

A felállás egyébként a valóságban is hasonló volt, hisz, amíg Malden a sorozat indulásakor már elismert színész volt (A vágy villamosá-ban nyújtott alakításáért Oscar-díjat is kapott), addig a valóságban és a történet szerint is huszonnyolc éves Michael Douglas ezzel a szereppel indult el a világhírnév felé. A sorozat ötödik, befejező évadjából már ki is szállt, hogy producerként jelen legyen a Száll a kakukk fészkére munkálatainál - aminek meg is lett az eredménye, hisz elnyerte érte a legjobb filmnek járó Oscart.

Douglas távozásával a San Francisco utcáin véget is ért, mert a nézők nem barátkoztak meg a Keller helyébe lépő karakterrel, a Richard Hatch játszotta Dan Robbinsszal. A történet szerint Keller egy tanári állás miatt hagyta ott a rendőrséget, a kilencvenes évek elején forgatott tévéfilmben (Vissza San Francisco utcáira) pedig meg is ölték, persze Stone nyomozott a halála ügyében -, Douglas akkor az Elemi ösztön miatt nem vállalta a visszatérést.

Tavaly nyáron röppent fel a hír, hogy a Knight Rider és a Beverly Hills 90210 után a San Francisco utcáin-ból is remake-et készítenének: a projektet Robert Port, a Gyilkos számok írója és producere jegyzi, az eddig csak mozifilmekben dolgozó Sheldon Turnerrel karöltve. A szerzőpáros több hónapot töltött már San Franciscó-i rendőrökkel, hogy elég tapasztalatot gyűjtsön a készülő sorozathoz. Turner szerint a széria ma is aktuális, hisz nagyon hasonló időket járunk: a hetvenes években a vietnámi háború réme ült az Egyesült Államokon, most pedig Irakban zajlanak a harcok.

Az eredeti főcím:


Remélhetőleg most is találnak olyan vendégszereplőket, akik még kevéssé ismertek, de később sokra vihetik: az eredeti szériában ugyanis sok ilyen akadt, úgy tűnik, valakinek a stábban nagyon jó szeme volt a tehetségek felfedezéséhez. Arnold Schwarzenegger például 1977-ben szerepelt a sorozatban, első ismertebb filmje, a Conan, a barbár pedig csak 1982-ben készült. A San Francisco utcáin-ban egy sértődött body-buildert alakított, aki úgy megrángatott egy rajta nevetgélő nőt, hogy az belehalt:


Leslie Nielsen a Csupasz pisztoly előtt jó tizenöt évvel a San Francisco utcáin három epizódjában is játszott, míg Luke Skywalkernek, vagyis Mark Hamillnek csak két esztendőt kellett várnia a Csillagok háborúja sikerére, miután feltűnt Stone és Keller mellett. A San Francisco utcáin-ban olyanok szerepeltek még egy-egy epizód erejéig, mint Larry Hagman (a Dallas előtt három évvel), Tom Selleck (a Magnum előtt öt évvel) vagy Nick Nolte (az IMDb szerint élete hatodik szerepében, nyolc évvel a 48 óra előtt).