Női pornósztárok - ruhában

Vágólapra másolva!
Múlt hét végén hunyt el Marilyn Chambers, akit az első pornósztárnak tekinthetünk: a művésznő e címet 1972-es filmjével, a Behind the Green Door-ral érdemelte ki, amely a műfajon belül méltán emelkedett olyasféle kultstátusba, mint a Mély torok. Chambers később szeretett volna átnyergelni a színészi pályára, de nem igazán sikerült neki - nem ő volt azonban az egyetlen a szakmában, többen kipróbálták magukat a kis képernyőn is. Pornósztárok tévés akcióiból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Maga Marilyn Chambers sosem próbálkozott a tévénél, volt azonban olyan, vele egy időben feltűnt kolléganője, aki igen. Az 1940-es születésű Gloria Leonard legismertebb filmje 1975-ben készült, ez volt a The Opening of Misty Beethoven, ami tulajdonképpen a Pygmalion pornóváltozata. Leonard nemcsak játszott a felnőttfilmekben, de néhányat rendezett is, sőt egy időben állítólag arról is szó volt, hogy Norman Mailer szállít neki egy forgatókönyvet. A pornózással 1984-ben állt le, és még abban az évben kapott is egy vendégszerepet a Simon & Simon című detektívsorozatban, ahol egy eladót kellett eljátszania.

Leonard később számos talkshow-ban (többek között Oprah Winfreynél és Howard Sternnél) szerepelt, majd saját műsorokat is vezetett. Ezekben egy percre sem tagadta múltját, így elég pikáns produkciókat sikerült összehoznia: a Playboy Channelön futott The Leonard Report: For Adults Only például egy félórás magazinműsor volt, amelyben a szexiparral kapcsolatos interjúk, filmes recenziók és olykor paródiák kaptak helyet. A művésznő másik programja, a Gloria Leonard's Hot Shopper Hour a szexuális segédeszközök széles tárházát mutatta be a nézőknek.

A korszak másik üdvöskéje, Georgina Spelvin az 1973-as The Devil in Miss Jones-szal, egy túlvilágon játszódó pornóval vált ismertté. A színésznő később egy másik különös világba is ellátogatott, ekkor azonban már volt rajta ruha: Arthur Conan Doyle dinoszauruszos történetének sorozatadaptációjában, Az elveszett világ-ban láthattuk egy epizód erejéig. Spelvin előtte egy vígjátéksorozatban, a Dream On-ban vállalt vendégszerepet, amúgy pedig - 2001-es nyugdíjazásáig - számítógépes grafikusként tevékenykedett, tavaly pedig önéletrajzát is megjelentette, The Devil Made Me Do It címmel.

Hogy az újabb időkből is szemezgessünk, Jenna Jameson nagyjából akkortájt (1974-ben) született, amikor a fenti sztárok befutottak, de ma már talán ő a világ leghíresebb pornónagysága. 2000-ben azonban egy krimisorozat, a Don Johnson nevével fémjelzett Nash Bridges - Trükkös hekus két epizódjában is játszott, igaz, szakmaközeli szerepeket, hisz az egyik rész például szexrabszolgákkal foglalkozott. Emellett a hangját kölcsönözte egy erotikus rajzfilmhez, a Samurai Love God című minisorozathoz:


A Nash Bridges-ben egyébként Ron Jeremy is feltűnt annak idején, aki a legendás John Holmes halála után az első számú férfi pornóssá vált - hírnevét méretes (a magyar Wikipédia szerint 24,76 centiméteres) szerszámának köszönheti, amely annak ellenére is rengeteg hívet szerzett, hogy maga Jeremy eléggé csúnya és kövér. Az IMDb tanúsága szerint a színész több mint 1100 filmben szerepelt, ezekbe belefért még egy-két tévésorozat a Nash Bridges-en kívül is, olyanok, mint a Las Vegas vagy a Family Guy - Jeremy mindkettőben saját magát alakította, utóbbiban persze csak a hangját hallhattuk.

Ha a hazai sztárokat nézzük, elsőként Vad Katalin juthat eszünkbe, aki Michelle Wild néven szerzett nemzetközi hírnevet a pornószakmában. Első felnőttfilmjét 2001-ben forgatta, majd három évre rá - körülbelül nyolcvan filmmel és két pornó-Oscarral később - hagyott fel a nyilvános szexeléssel. Játékfilmes próbálkozásaiban (Jött egy busz, Nomen est omen) még nem tudott teljesen megszabadulni múltjától, erre a TV2 adott lehetőséget neki, amikor rá osztotta a Jóban Rosszban egyik nővérkéjének, Janovics Ivettnek a szerepét.

Forrás: [origo]

Más kérdés, hogy Vad Katalin így is megmozgatta a nézők fantáziáját, nővérruhája inkább csak jelmeznek tetszhetett egy szerepjátékos együttléthez - amiért a korábbi ismertség mellett valószínűleg a nem éppen kimagasló színészi alakítás is felelős. Az egykori Michelle Wild aztán főzőcskézett is egy sort a Hal a tortán-ban.

Hazánk másik jelentős exportcikke, Maya Gold is vállalt már tévészereplést, az ő esetében ez viszont nagyjából kimerült annyiban, hogy a Való Világ-villában orális élvezetben részesítette Majkát. Egyhetes ott tartózkodása alatt ez volt legnagyobb hatású tette, amin aztán nemcsak az ózdi hős és akkori barátnője rágódott sokat, de a média is a "szájára vette" az esetet. Sőt, Maya Gold későbbi önéletrajzi könyvében bele is rúgott egyet Majkába, mondván, csak szánalomból elégítette ki - amiből aztán jó kis vita alakult ki a bulvárlapok hasábjain.