Amikor tényleg az élet írja a valóságshow-t

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban jövő hónapban indul egy valóságshow, amely eredetileg egy házaspár életét mutatta volna be - csakhogy a férj és a feleség elváltak közben, így a széria már csak az asszonyra koncentrál. Tudunk még pár esetről, amikor tényleg a valóság alakított át egy valóságshow-t, megzavarva az előre felvázolt történetet.
Vágólapra másolva!

Amikor az Oxygen csatorna zöld utat adott az Addicted to Beauty című realitynek, még arra számított, hogy egy házaspár mindennapjait, közös munkáját fogja bemutatni. Egy arisztokrata nő és orvos férje ugyanis jó ideig közösen üzemeltetett egy divatos kaliforniai gyógyfürdőt, ahol számos előkelőség és híresség megfordult - az ő jelenlétük mellett a pár magánéleti és szakmai összefonódása adta volna a műsor dinamikáját.

A házaspár azonban még a forgatások megkezdése előtt elvált, a valóságshow producerei és forgatókönyvírói így kénytelenek voltak fordítani egyet a dolgon. A régi-új produkció így azt mutatja be, hogy az asszony miként boldogul a válás után: új szanatóriumot nyit egy másik helyen, és próbál visszatalálni a szinglik világába. Az Oxygen egyik vezetője, Jason Klarman szerint a realityk esetében viszonylag sokszor adódnak ilyen nehézségek, hiszen itt "nem megírt karakterek, hanem hús-vér emberek szerepelnek, számolni kell azzal, hogy megvan a saját életük".

A közelmúltban rengeteget cikkeztek egy másik válásról is, amely szintúgy gondolkodóba ejtette egy reality készítőit. A Jon, Kate és 8gyerek főszereplői álompárnak, sőt álomcsaládnak számítottak, hisz a címnek megfelelően nyolc gyereket neveltek harmóniában - egészen június végéig, amikor a kamerák előtt is bejelentették, hogy szakítanak. A reality alkotói ezután le is vették a műsorról a produkciót, amely csak augusztus elején tér vissza a képernyőre: addig azonban még ki kell találni, hogyan folytatódjék a történet, hisz ha Jon és Kate valóban elválnak, teljesen más profilt (új koncepciót, új címet) kell adni a szériának.

Persze ebben az esetben még arról is szó lehet, hogy a forgatókönyvírók kanyarították így a dolgokat, hisz az ominózus epizód remek nézettséget hozott (10,6 millióan voltak rá kíváncsiak), ráadásul módot ad egy kis vérfrissítésre is. Az MC Hammer és családja életét bemutató Hammertime producere, JD Roth szerint, ha a szakítás nem is volt megrendezett, mindenképp jót tett a show-nak: "Nem kívánod senkinek, hogy olyasmi történjen vele, mint ami Jonnal és Kate-tel, de azért mindig reméled, hogy valami felkavarja az állóvizet. Ez viszi előre a műsort" - mondta a Reutersnak.

TLC

Természetesen nemcsak szerelmi viszály állhat a változás háttérben: Paris Hilton és egykori kebelbarátnője, Nicole Richie kapcsolata is megromlott közös realityjük, a The Simple Life harmadik évadja után, de mivel az E! egy vagyont költött arra, hogy átvegye a műsort a Foxtól, a páros még két évadot lehúzott - úgy, hogy a forgatáson nem nagyon találkoztak. Hilton aztán megcsinálta a My New BFF című show-t, melyben új barátnőt keresett magának, nem is egyet, és nem is egy helyszínen, legújabban épp Dubaiban.

A Hulkként ismert Terry Hogan családi problémák (neje megcsalása, fia ittas vezetése) miatt szállt ki a Hogan Knows Best című show-ból, hogy aztán lánya vegye át a műsort, Brooke Knows Best címmel. A VH1 máskor is kénytelen volt címet cserélni, miután a Scott Baio Is 45... and Single (vagyis Scott Baio 45 éves... és facér) főhőse betöltötte a negyvenhatot, és teherbe ejtette a barátnőjét.

VH1

A műsorkészítők felelőssége igazából azon van, hogy miként kezelik ezeket a váratlan helyzeteket - negatív változás esetén arra is vigyázni kell, nehogy megsértsék a szereplők érzéseit. A realitykre szakosodott Bravo TV egyik vezetője, Andy Cohen 2007-ben került nehéz helyzetbe, amikor a Work Out egyik arca, Doug Blasdell hirtelen elhunyt. "A kérdés az, hogy mi történik, ha tovább forgatunk? Nem éri meg kihasználni a helyzetet egy magasabb nézettségért, ha közben tönkretesszük valakinek az életét" - nyilatkozott akkor.