Marad a futballvébé az MTV-n

Vágólapra másolva!
Nem adhatja el az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV, elbukott a Digi tévé, illetve még korábban az RTL Klub és a Sport TV közös pályázata. Az MSZP-s kuratóriumi tagok szerint 600 millió forint összejöhet reklámból a vébé alatt.
Vágólapra másolva!

A kuratórium elnökségének szerdai szavazásán a tizenöt tagból tizenketten vettek részt: hatan voksoltak a Digi TV-nek történő értékesítés mellett és ugyanannyian ellene. Fehér Zsuzsa kuratóriumi tag lapunknak elmondta, hogy a Fidesz, az SZDSZ, a KDNP és az MDF által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett, hat MSZP-s pedig ezt nem támogatta. A javaslat nem kapott többséget, így az MTV nem adhatja tovább a jogokat. Az RTL Klub az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni a döntést.

Az MSZP által delegált elnökségi tagok szerint egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat. A nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált, többet ígérő Digi TV országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így sok tévéző nem láthatná a mérkőzéseket.

"A nézői lojalitás miatt fontos az esemény, itt a lehetőség visszacsábítani a nézőket az MTV-re. Megengedhetetlen, hogy olyan csatornán legyenek a találkozók, mely 25 százalékos lefedettséggel bír. Nem igaz, hogy egymilliárdba kerül a világbajnokság, mert 600 milliós reklámbevétellel lehet kalkulálni a világbajnokság egy hónapja alatt, ehhez pedig 350 millió forintot elég hozzátenni" - mondta az [origo]-nak Fehér Zsuzsa.

Az elnökségi tag szerint igen furcsa, hogy a tulajdonosi testület ülésén az ügyvezető alelnök, Medveczky Balázs - más elfoglaltságra hivatkozva - nem jelent meg. "Megdöbbenve láttuk, hogy az EBU-nál (European Broadcasting Union - a szerk.) a 2008-as díjak nem volt befizetve, és itt 900 millió forint körüli összegről beszélünk, ami tagdíjból, sportjogokért járó pénzből, tudósítói díjból tevődik össze. Érdekes módon az EBU kimutatása alapján kisebb a tartozás, mint az MTV menedzsmentjétől kapott anyag szerint, tehát egy megalapozatlan, szakszerűtlen anyag került elénk EBU-témakörben" - tette hozzá.

Tárgyalnak az EBU-val

Az MTV menedzsmentje ma arról tájékoztatta a kuratórium elnökségét, hogy a vezetők tárgyalásban vannak a Budapestre érkezett EBU-delegáltakkal. A Nemzeti Sportnak Schulek Csaba, az MTV Sportszerkesztőségének vezetője azt nyilatkozta, hogy a European Broadcasting Union két vezetője azért jön Magyarországra, hogy tárgyaljon mindkét nagy párttal. "Ha sikerül diplomáciai úton időt nyerni, valahogyan elérni, hogy átütemezhető legyen a törlesztés, esetleg részletfizetési lehetőséget kicsikarni, akkor megmenekülnek a jogok" - tette hozzá.

A jogokat a Magyar Televízió eredetileg az európai közszolgálati műsorszolgáltatók szövetsége, az EBU és a FIFA között kötött megállapodás alapján, a szervezet tagjaként szerezte meg. A jelen helyzet szerint, ha január 22-ig nem kezdi törleszteni adósságát az MTV, akkor az EBU elveheti a jogokat, így még az is előfordulhat, hogy más hazai csatorna veszi meg, vagy - extrém esetben - egyáltalán nem értékesítik Magyarországon.

Kizárhatja az EBU az MTV-t

Az MTV sajtóközleményében milliárdos kárt emleget, amit a Közalapítvány kuratóriumi elnökségnek MSZP által delegált tagjai okoztak - és megjegyzi, hogy a kuratóriumi elnökség alig egy hónapja, 2009 decemberében még támogatta a jog eladását. "Mindez azt jelenti az MTV számára, hogy először nem adtak számára pénzt, majd nem hagyták pénzt keresni, amikor kármentésbe kezdett" - áll a szövegben. Az MTV sötét jövőt vizionál, mivel a közvetítési joggal rendelkező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége "nem kaphatja meg azt a pénzt magyar tagszervezetétől, amellyel az köztévé tartozik neki." Emiatt az EBU beláthatóan rövid időn belül leállítja a hírcsere-szolgáltatását Magyarországra, az igazgatóság pedig elindítja azt a folyamatot, amelynek a vége az MTV kizárása lehet a világ legnagyobb médiaszövetségéből, jegyzik meg.

A vébét június 11. és július 11. közt rendezik Dél-Afrikában.