Nem késleltetéssel fékezné meg a rendbontókat az RTL és a Tv2

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt két exhibicionista önszórakoztató zavarta meg a tévézőket, előbb A nagy duett-ben, később a Csillag születik-ben. Ennek ellenére egyik csatorna sem tervezi, hogy késleltetve adja az élő műsort, noha így lenne ideje beavatkozni egy rasszista, vallásellenes vagy politikai feliratú póló, bekiabálás, színpadra ugró, magamutogató rendbontó esetén.
Vágólapra másolva!

Nem tervezi sem a Tv2, sem az RTL Klub, hogy - amerikai példára - késleltetve adjon élő show-t, holott az előbbi A nagy duett című műsorába is beugrott egy félmeztelen nő, hogy csókot adjon SP-nek, és az utóbbi Csillag születik című tehetségkutatóját is megzavarta egy férfi, aki az Appril Project előadása után ünnepelt a kamerák előtt, majd figyelmezette a zsűrit, hogy maximális pontszámot adjon. A csatornák szerint nem beszervezett beugróemberről volt szó: a Tv2-nél állítólag egy fogadás miatt pattant a színpadra a huszonéves hölgy, egy szál farmer miniszoknyában, az RTL-nél pedig nem derült ki a férfi motivációja, csak annyit közölt később a csatorna, hogy kitiltotta a székházból, nem mehet be többet forgatásokra.

Kolosi Péter programigazgató szerint az RTL nem hibázott. "Megtesszük a szükséges intézkedéseket, hogy megpróbáljuk megelőzni az ilyen eseteket. Ez azonban nem a pár másodperces csúszás lesz, mert annak nem lenne semmi értelme. Az az idő ugyanis legfeljebb arra lenne elég, hogy némítsuk, ha valami elhangzik, de itt ugye egyik esetben sem arról van szó, hogy valami olyan hangzott el, aminek nem kellett volna" - válaszolta megkeresésünkre.

A Tv2-nél elmondták, hogy nem terveznek csúsztatást. "Egyrészt a pár másodperccel elcsúsztatott adás sem garantálná, hogy nem kerül képernyőre ilyen tartalom, hiszen vágni kellene, ami jóval több időt igényel pár másodpercnél. Másrészt, ha nem volna valóban élő a műsor, az komoly problémákat vetne fel a tévéshow-k szavazásával kapcsolatban" - mondta Koltay Tamás szóvivő.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről Kiricsi Karola szóvivő elmondta az [origo]-nak, hogy az élő adásban észlelt törvénysértések esetén ugyanúgy jár el a hatóság, mint a felvételről sugárzott műsorszámok esetében, vagyis nem alkalmaz külön eljárást, legyen ez akár a kiskorúak védelmére vagy a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó szabályokba ütköző törvénysértés. "Az, hogy az adott tartalom sérti-e a médiatörvény valamely rendelkezését, a Médiatanács minden esetben külön-külön bírálja el. A médiaszolgáltató és a sajtótermék kiadója felelősséggel tartozik a médiatörvény rendelkezéseinek betartásáért. E felelőssége alól nem mentesíti, hogy a lineáris médiaszolgáltatás esetén élőben vagy felvételről sugározzák-e az adott tartalmat - tehát ha a jogsértés megállapítható, akkor büntethető" - tette hozzá.