Háborús dokumentumfilmet készített James Gandolfini

Vágólapra másolva!
Szeptemberben a magyar HBO-n is látható lesz a Háborús sebek, mely a háborút megjárt katonák lelki sérüléseit és későbbi életlehetőségeit vizsgálja. A dokumentumfilm a Maffiózók főszereplőjeként is ismert James Gandolfini produceri közreműködésével készült.
Vágólapra másolva!

Az amerikai HBO 2010-es dokumentumfilmje, a Háborús sebek (Wartorn: 1861-2010) olyan katonákat mutat be, akik komoly lelki sérüléseket szereztek az Egyesült Államok háborúiban, legyen szó akár az amerikai polgárháborúról, akár a vietnami vagy az iraki eseményekről. A film azt a jelenséget járja körül, amelyet a polgárháború idején (vagyis az 1800-as évek derekán) még egyszerűen hisztériának neveztek, a világháborúk alatt harctéri sokk, majd harctéri neurózis néven emlegettek, manapság pedig poszttraumás stesszzavarként - az angol rövidítés szerint PTSD-ként - ismert.

A Háborús sebek James Gandolfini (a Maffiózók Tony Sopranója) vezető produceri közreműködésével készült: a dokumentumfilm készítői leveleken, fényképeken és személyes beszámolókon keresztül mutatják be a harctéri sokkot, amelyen a katonáknak keresztül kellett menniük. A gyártásában részt vett az Oscar-jelölt és Emmy-nyertes producerpáros, Jon Alpert és Matt O'Neill is, akik az HBO háborús dokumentumfilmjei közül több darabban közreműködtek. A harmadik producer Ellen Goosenberg Kent volt, aki négy Emmy-díjat is nyert az HBO számára készített projektjeivel. A bemutató szeptember 22-én este lesz.