Nagy Feró: A piac dönt az X-faktorosok sorsáról

nagy feró, x faktor
Vágólapra másolva!
A Beatrice frontembere szerint a mentorok hiába raknak össze mesterségesen formációkat, ha a show és a haknik után nem kellenek a kluboknak, művelődési házaknak, akkor azok úgyis szétesnek. Ferót Zámbó Krisztián táborban nyújtott produkciója megdöbbentette, úgy látja, hogy Stone-nak is nehéz dolga lesz, ő viszont örül, mert olyan csapatokkal dolgozhat, amilyenek még nem voltak ebben a tehetségkutatóban.
Vágólapra másolva!

Könnyebb vagy nehezebb dolgod lesz az idén ősszel?

2011-ben a lányokat kaptam, és hat nagyon jó versenyzőből kellett kiválasztanom hármat. Ahogy néztem az idei válogatásokat, most nem volt ilyen éles a versengés a lányoknál. Én viszont nagyon jó csapatokat kaptam, ilyen női trió nem volt még, és olyan sem, hogy két fiú egy lánnyal álljon össze a műsorra. Aminek nagyon örülök, hogy lesz egy autentikus rapformáció, a Like-ban pedig három kitűnő énekesnő van. Az egyiket tavaly épp én tettem ki a mentorházból, sajnos, és lehet, hogy az akkor tévedés volt a részemről.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Nem tartasz attól, hogy a nem épp rokonszenves arcot mutató, sokak által nem is értett szöveget daráló rapcsapat hamar kiesik majd?

Nem félek ettől. Biztos lesz olyan, aki úgy nézi majd a PJZ-t, Csonka Tamást, Csikja Richárdot, hogy eleve úgy áll a raphez, hogy az nem zene. Én most kérem a közönséget, hogy vegye tudomásul, hogy egyfajta zenei forradalmat látunk mostanában. Korábban ugyanis leginkább azok írtak dalokat, akik értettek a zeneszerzéshez, képzettek voltak, manapság viszont a technika fejlődése miatt a hétköznapi, egyszerű ember is tud zenét írni. Dalokat írni pedig csodálatos dolog, főleg amikor eredeti dolgok születnek. Amikor én elkezdtem zenélni, az én anyám is úgy nézett rám, hogy nem értette, minek csinálom ezt a hülyeséget. A nézőnek pedig tudomásul kell vennie, hogy a mai fiataloknak a rap is zene, és nagyon bízom benne, hogy ők szavazni is fognak rájuk. Jussanak el a döntőig!

A tévéből az jön le, hogy öntörvényű srácok.

Akkor azt kell erősíteni bennük, a saját életemből tudom, hogy megy ez. Nagyon jól tudok velük kommunikálni, és már a legelső alkalommal is lementünk a lelkük legmélyéig: arról volt szó, mint gondoljunk, és mit ne gondoljuk magunkról, azzal, hogy idáig eljutottunk. Ők megértették, hogy itt egy nagy lehetőség, amit kötelező kihasználniuk, főleg azért, mert szociálisan igen hátrányos helyzetből indulnak a versenynek.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A lánycsapatot hogy látod?

Nagy kérdés, hogyan lehet visszahozni a divatba, a magyar popbizniszbe a lánycsapatokat...

Kell egyáltalán új Bestiák vagy Baby Sisters, Fresh? Nem szóródnak szét a show, vagy majd a haknik után?

Nem lehet tudni, hogyan fognak ők dönteni hónapok múlva, ahogy azt sem tudjuk, hogyan reagál majd a piac. Mert ha a tévézők, nézők nem fogadják be a formációt, akkor sajnos szét kell, hogy menjenek. Igazából nem hiszem, hogy nekik szét kellene hullniuk bármikor, mert egy ilyen trió igazi szupersztárok vokálja is lehetne, de úgy, hogy közben bármelyik lányt bátran elő lehet hozni az első sorba, szólistaként. Csodálatosan énekelnek.

A Like-ban melyik lány milyen típus?

Néha önbizalomhiány van náluk, simogatni kell a lelküket. Ilyenkor elmagyarázom nekik, hogy az X-Faktor idei 12-es mezőnyébe jutottak, ami azért jelent valamit! Nézzük sorra: Barnicskó Valéria, Vali igazából új arc, mert a másik két lány már tett próbát ebben a műsorban, kicsit talán ő irányítja ezt a triót. Gubik Petra is a szívem csücske, mert tavaly meg kellett válnom tőle: ő is kitűnő énekesnő, aki csak most kezdi elhinni, hogy bekerült az élő show-ba. Molnár Szulita a harmadik ebben a csapatban, őt lelkileg kell erősítenem, mert benne állandóan kételyek vannak. De nem kételkedni kell, hanem iszonyúan dolgozni. Nagyon egyszerű dolgokat mondok neki, hogy megjöjjön az önbizalma. Azt mondtam a múltkor, hogy ne a tükörbe nézzen, ne azzal foglalkozzon, hogy néz ki benne! Őt nagyon szereti a kamera, ragyogóan néz ki a képernyőn, és ez a fontos. Mennyire tudod magad megszerettetni az emberekkel? Ez a lényeg. Erős, sőt túltengő önbizalom kell ide, a többit pedig majd én lefaragom!

A túlzott önbizalom viszont ellenszenvet szül a nézőben.

A tévézőnek nem kell látnia, hogy valaki nagyon magabiztos: az a fellépőnek fontos, hogy higgyen magában. Ha bekerült valaki a tizenkettes döntőbe, akkor nem teheti meg, hogy engem leéget, önmagát pedig pláne nem. Ha mégis megesik, akkor megy a levesbe.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

És a Spirit? Nem kockázatos összerakni mesterségesen pár embert?

De, mindig van benne rizikó, volt is olyan, hogy mi, mentorok összeraktunk énekeseket, egészen jól is működtek, de mégis ki kellett tenni őket a mentorháznál. Ott még hiányzott két hét kemény meló, utána már igazán jók lehettek volna. A Spiritre visszatérve, nekem azért tetszik a formáció, mert Kinga egy lenyűgöző személyiség, egy picit olyan, mint Wolf Kati. Két fiúval együtt nagyon érdekes lehet, ráadásul úgy dolgoznak, hogy minden jól menjen szombaton. Én már tudom, mely nótával jönnek, nem mondhatom el, mivel, de nagy meglepetés lesz.

Stone-nal zenéltél? Ő is a rockszakmából jön.

Láttam már itt-ott, de nem léptünk fel együtt. Neki itt nagyon nehéz dolga lesz.

És a kis Zámbónak?

Nagyon nagy kérdés, mi lesz vele. A mentorház előtt olyat csinált, amit nem akarok, nem tudok elfelejteni. Olyan botlása volt, hogy igazából kétkedővé tett. Lehetett volna egy egyszerű, szürke előadás, de az nem az volt, hanem egy igazi zuhanás. Ment, ment a dolog, majd hirtelen szétesett, minden darabokra tört. Neki ráadásul nem biztos, hogy jót tesz, hogy állandóan az apjához hasonlítják majd.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mennyit vagy a csapatokkal naponta?

Nézzük a tegnapot: akkor tízre jöttem ide, négyig dolgoztam velük. Aztán este nyolctól is.

Akkor a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés megvan?

Nincs ennyi pihenés, ráadásul megengedtem nekik, hogy bármikor, akár az éjszaka közepén is felhívhatnak, ha probléma van. Hívnak is, és nagyon sokszor csak egyfajta apai szeretetre van szükségük. Én mindig mondom nekik, hogy ne konfrontálódjanak senkivel, majd én küzdök értük, mert velem aztán lehet vitázni! Védenem kell őket, az önbizalmukat kell fokozni - ez a mentor dolga. Nekem még arra kell figyelnem, hogyan jön le az egész a színpadon.

A régi mentoráltjaiddal hogy állsz?

Ha szükségük van rám, megtalálnak, de a saját útjukat járják. De nemrég találkoztam Vastag Csabával, és Muri Enikővel is össze szoktam futni, főleg sajtóeseményeken. Ők kirepültek, nekem pedig nem szabad rájuk telepednem. Én ülök egy ágon, ott gubbasztok, és nézem, milyen szépen repkednek. Ha zuhanni kezdenének, akkor mennék, hogy megmentsem őket, mert ahhoz még van erőm.

Geszti Péter nyilatkozta, hogy mentoráltjaival szívesen dolgozna a show után is. Neked nincs ilyen ambíciód?

Ha kérnének, hogy írjak nekik dalt, akkor megtenném, de valójában van nekem elég dolgom. Amilyen szövegeket én írok, azok nem biztos, hogy nekik is jók lennének, mert a mostani slágereknek nincs sok mondanivalójuk, a bulizásról szól az egész. Tudnék én írni ilyet is, de nem akarok.

Olvasnivaló: Rászóltak Ördög Nórára az RTL-nél