Az év legnézettebb tévéműsorai

X-Faktor
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor 2013-ban is legyőzhetetlen volt, annak ellenére, hogy az élő szakaszban már csökkent a nézettsége. A TV2 az Ének iskolájá-val elvitte a második helyet.
Vágólapra másolva!

Továbbra is napi négy és fél órát tévézünk átlagosan: hiába temették a televíziót pár éve, a gazdasági, pénzügyi válság egyik következménye az lett, hogy sokak egyetlen szórakozása a tévézés lett, miközben sok családban kialakult a párhuzamos médiafogyasztás, sokan úgy néznek tévét, hogy közben interneteznek vagy mobilt nyomkodnak. Mivel már száznál több magyar nyelvű csatorna van, sok tévének már elérhetetlen álom a másfél-kétmillió néző is, holott egy időben bőven efölött hozott egy-egy felkapottabb latin-amerikai telenovella vagy a Dáridó.

Az X-Faktor-nak 2013-ban sem volt ellenfele, a TV2 már nem is próbálkozott nagyon ellene (2010-ben még szombatra tette a Megasztárt, majd pár kudarc után kimenekítette onnan), így a szombat és vasárnap estéket vitte az RTL Klub. Hasonlóképp tett a hétköznapok zömével is, mivel a Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest alkotta párossal szemben sokszor tehetetlen volt a rivális, az Édes élet is csak a vége felé kezdte verni a Fókusz-t.

A teljes lakosságnál az RTL-es tehetségkutatót egy úgynevezett tehetséggondozó műsor követ, az Ének iskolája, amely tavasszal volt a TV2 képernyőjén. Ez annyira bejött a csatornának, hogy pár hónap múlva már érkezik is a második évad. A listán a Barátok közt a harmadik, a kedvenc vetélkedő A kód, a kedvenc film a Taxi 4., a legnézettebb heti sorozat a Cobra 11 lett. Az M1 csak az augusztus 20-i tűzijáték 31 perces közvetítésével került be a tízbe, és érdekesség, hogy A dal című, a nyertesnek eurovíziós szereplést ígérő versengés nézettebb volt, mint maga az Eurovíziós Dalverseny.

Nézettség, 2013, teljes lakosság Forrás: Nielsen

A kereskedelmi célcsoportban brutális az RTL-es fölény, az első 13 helyet el is vitte a csatorna. Az X-Faktor a 18 és 49 éves kor közti nézőknél is nyert, megelőzve az Avatar-t, a Taxi 4-et és a Zöld íjász-t. Ötödik lett a Barátok közt, nyolcadik a Dr. Csont, tizedik az Éjjel-nappal Budapest. A fiatalok által szinte egyáltalán nem látogatott M1-nek sikerült a TV2 elé kerülnie a Forma-1-nek köszönhetően, a kettes számú kereskedelmi tévé pedig Az ének iskolája számainak örülhetett. Az ősz legtöbbet kritizált műsora volt talán a Vundersőn és Zuperszexi, a talkshow is befért a top 30-ba.