Alsógatyában másznak, feneket csókolgatnak

gameshow
Vágólapra másolva!
A japán tévéműsorok, főként a játékos vetélkedők egy igen sajátos színfoltját képezik a világ televíziós palettájának, nyugati szemmel bizarrnak, infantilisnek és sokszor érthetetlennek tűnnek. Nézzen bele, mivel szórakoztatják magukat mostanában a szigetország lakói!
Vágólapra másolva!

A japán tévére jellemző, hogy kevés nyugati műsorformátumot vesz át, a műveltségi vetélkedők közül egyedül a Legyen ön is milliomos! licencéért volt hajlandó fizetni, de más jellegű játékokat sem nagyon importál – az Áll az alku-ból például csak két rész ment le az országban.

Játékosok a Dero című vetélkedőben Forrás: Dero

Inkább gyártja a sajátos, nagyjából csak a helyiek számára érthető vetélkedőket, amelyek nagy részének nincs más célja, mint hogy minél inkább előhozza a gyereket a játékosokból. A műsorok egészére jellemző infantilizmus mellett talán ennek tudható be az is, hogy sok versenyben a feladat elbukásával járó büntetés sem felnőtt jellegű: nem veszti el a pénzét az ember, nem esik ki a játékból, hanem, mondjuk, kap egy pofont.

Melyik a nő feneke?

Lássunk néhány konkrét példát is az utóbbi évekből, a videók magukért beszélnek. Az elsőn a játékosoknak nincs más dolguk, mint hogy kitalálják, két fenék közül melyik tartozik ahhoz a nőhöz, akit előtte láttak. A kiválasztott feneket csókolgatniuk is kell egy ideig, a slusszpoént nem lőjük le.

Bele kell harapni mindenbe

A következő játék a Yahoo! hírszerkesztőinek is felkeltette az érdeklődését, az alábbi riportot közölték róla. A vetélkedő koncepciója roppant egyszerű: a játékosok elé mindenféle tárgyakat pakolnak, amelyek egy része csokoládéból vagy cukorból van megcsinálva, nagyon élethűen – ez viszont csak akkor derül ki, amikor a delikvens megízleli. A nézők tulajdonképpen a játékos arcán röhögnek, amint épp beleharap egy cipőbe, amelyről nem tudja előre, hogy igazi-e.

A Maradj talpon! ehhez képest smafu

A Dero című vetélkedőben nyilván van valami trükk, különben a játékosok nem élnék túl a büntetést, ami nem más, mint hogy lezuhannak egy szakadékba. A műsorból az amerikai SyFy csatorna is készített saját verziót Exit címmel, ami érthető is, hisz a koncepció igen látványos – a feladatok azonban kifejezetten japánosak, nagy részüknél nem is értjük, mire kell rájönni, pedig jobbára vizuális rejtvények.

Lecsúszni tudni kell

Ennél egyszerűbb koncepciót nehéz kitalálni, az alábbi videón látható vetélkedő lényege csupán annyi, hogy a játékosoknak fel kell valahogy mászniuk egy hihetetlenül csúszós lépcsősoron. A nézők persze azon szórakoznak, ha valakinek nem sikerül – márpedig a versenyzők mindent megtesznek azért, hogy ha már ők nem jutnak fel a csúcsra, akkor a többiek se, gyakran megesik, hogy magukkal rántják egy-egy társukat.

Zuhanyzó nőt dobálnak labdákkal

Ebben a játékban is nagy szerepet kapott egy csúszós emelkedő, amelyen alsógatyás férfiaknak kell feljutniuk, hogy meztelenül láthassanak egy nőt. A nő egy zuhanykabinban áll, de hat tábla takarja – a játékosoknak ezeket kell kidobniuk egy labdával, ha azonban elcsúsznak, visszazuhannak valami fekete trutyiba.

Végképp elvesztettük a fonalat

Láttunk még egy remek videót, ahol a játék lényegét nem is sikerült megértenünk, de ezt a kisfilmet sajnos azóta eltávolították. Egy csomó nő meg pár férfi állt a stúdióban, először csak kántáltak mindenfélét, aztán egy kalapos pasit kezdtek el csiklandozni a nők, majd ugyanez a kalapos kezdett el csiklandozni egy-egy nőt, akinek valami tejszínszerű volt a szájában – úgy tűnt, hogy a férfinak azt kell elérnie, hogy a nő kiköpje a cuccot, az azonban olyankor az ő arcán landolt. Ilyen egy igazi japán idill.