Az Állítólag-Mythbusters legemlékezetesebb kísérletei

Mythbusters Állítólag...
Vágólapra másolva!
Még egy évad, és véget ér a Discovery Channel legnépszerűbb műsora, az Állítólag…, amelyben Adam Savage és Jamie Hyneman tudományos módszerekkel igyekezett bebizonyítani vagy megcáfolni népszerű hiedelmeket. Foglalkoztak a Star Wars-zal és a Simpson család-dal is, de az is előfordult, hogy jól berúgtak egy kísérlet kedvéért, máskor pedig véletlenül átlőttek egy lakóházat – felidézünk pár emlékezetes részt.
Vágólapra másolva!

A tizenötödik évaddal lezárulnak az Állítólag… – eredeti címén Mythbusters – kísérletei, Adam Savage és Jamie Hyneman egy darabig legfeljebb a garázsban fog robbantgatni, gyújtogatni, barkácsolni. Az eddigi 267 adás alatt így is mókáztak eleget,

néha volt baleset is, de ez elkerülhetetlen egy ilyen jellegű műsorban.

Az emlékezetes kísérletekből válogattunk, (többnyire angol nyelvű) videókkal együtt.

Jövőre jön még egy évad, aztán vége Forrás: Discovery Channel

Az Origónak adott interjúban a srácok felidézték személyes kedvenceiket is, kezdjük ezekkel. Hyneman arra az epizódra emlékezett szívesen, amikor

arra keresték a választ, hogy az elefánt valóban fél-e az egértől.

A kísérlet mintegy véletlenül jött létre, épp Észak-Afrikában voltak, és egy cápás mítoszt teszteltek, de a viharos idő miatt nem tudtak kimenni az óceánra – valami mással kellett tehát elütni az időt, ez lett belőle:

Savage arról mesélt, amikor egy vak embert kértek meg arra, hogy vigye haza őket autóval. Amikor józanul adták neki az utasításokat, jobban vezetett, mint bármelyikük, amikor azonban Jamie berúgott, a sofőr is úgy viselkedett, mintha ő is ivott volna.

Úgy látszik, igen nagy különbség van a józanon és részegen adott instrukciók között” – összegezte Savage.

A műsorvezetőpáros néhány balesetet is szenvedett vagy okozott egy-egy merészebb kísérlettel,

nem hiába figyelmeztetik minden adásban a nézőket, hogy ne próbálják ki a képernyőn látottakat.

Egyik segítőjüknek, Torynak a térde sérült meg, amikor leesett egy tűztoronyból, a forgatás során eltört már jó pár ujj is, de voltak ezeknél látványosabb balesetek is.

Egyszer véletlenül átlőtték egy lakóház oldalát egy ágyúgolyóval, ami aztán egy autóban landolt, azt is megrongálva. Máskor egy egész kisvárost rengettek meg, a kaliforniai Espartóban számos ablak is betört, amikor a közelben felrobbantottak több mint 200 kilónyi robbanóanyagot. Pár bakit és balesetet az alábbi videóban gyűjtött össze a Discovery, lentebb pedig az ABC híradását nézheti meg az ágyúgolyós esetről.

Savage és Hyneman több olyan adást is csinált, amelyet egy-egy sorozatban vagy filmben látott eseményeknek szentelt.

Legutóbb egy Star Wars tematikájú epizóddal rukkoltak elő,

megvizsgálták például, hogy ki lehet-e térni a rohamosztagosok lézeres sorozatlövései elől (nem lehet), illetve, hogy tényleg előnyben van-e egy lézerkardos párbajnál, aki magasabban helyezkedik el (nem).

Volt, hogy a mítoszirtók a Simpson család előtt tisztelegtek, de arra is akadt példa, hogy A szupercsapat-ban vagy éppen a Breaking Bad-ben látott történéseknek jártak utána. Előbbiből megtudhattuk, hogy akár sérülés nélkül is meglehet úszni, ha egy haladó autó alatt egy robbanás kilök egy csatornafedelet; utóbbiból pedig kiderült, hogy a hullák eltüntetésére szolgáló sav nem marja át a kádat, így alatta a padlót sem – hiába is láthattunk ilyet a sorozatban.

Savage és Hyneman egy friss interjúban elmondta az Entertainment Weeklynek, hogy nem volt számukra váratlan a sorozat lezárása – mindent meg fognak azonban tenni azért, hogy emlékezetesen búcsúztassák a szériát.

– jelezte Savage. "A finálé nagy durranás lesz, olyan, amilyet mindenki el is vár a sorozattól" – kontrázott Hyneman.