Minden, amit a sorozatokról tudni akart

tévé, képernyő
Vágólapra másolva!
A Tévé rovatban gyakran írunk sorozatokról, és az azokhoz kapcsolódó kifejezéseket általában igyekszünk is megmagyarázni. Ha azonban valami mégsem lenne világos, összeállítottunk egy kis gyorstalpalót, amelynek segítségével otthonosabban fog mozogni a tévés szériák világában.
Vágólapra másolva!

Gyakran hallja egy társaságban, hogy micsoda cliffhangerrel ért véget kedvenc sorozatuk legutóbbi évadja?

Szeretné tudni, hogy milyen produkciókkal találkozhatunk a midseasonben?

Vagy hogy mi az a jump the shark, amikor egy sorozat cápaugrást hajt végre? Mindjárt segítünk, megmagyarázunk pár alapfogalmat a tévés szériák világából.

Pilot

Ez minden sorozat alapja, mármint a forgatókönyv után. Az írás nyomán megrendelt produkciókhoz egy pilot, vagyis bemutató epizód készül, ezek alapján döntik el a csatorna vezetői, hogy kérnek-e többet az adott történetből, vagyis lesz-e belőle teljes széria.

A Trónok harca is midseason sorozat Forrás: HBO

Upfronts

Az időszak, amikor kiderül, hogy mely pilotokból készülhet sorozat. A legtöbb alkotó megőrül ilyenkor, alig várja, hogy megkapja a mindent eldöntő telefonhívást. A sorozatok berendelésének idegőrlő folyamatáról itt írtunk bővebben.

Évad

A tévés évad hagyományosan szeptembertől májusig tart, miközben a sorozatok vetítése is évadokra van bontva, ez alapján tervezik a készítők a történéseket – természetesen a fináléban jutva el a csúcspont(ok)ig.

Az amerikai televíziózásban egy évad átlagosan 22 epizódos,

a kábelcsatornáké ennél rövidebb, Nagy-Britanniában pedig a hatrészes szezon a jellemző.

Midseason

A midseason sorozatok januártól áprilisig, vagyis a tévés szezon közepén indulnak. Ezektől a produkcióktól hagyományosan kevesebbet várnak – a vélt sikersorozatokat inkább szeptemberben indítják –, de azért akadnak köztük erős darabok: annak idején a midseasonben rajtolt a Dallas vagy a Twin Peaks, az újabb kedvencek között pedig a Trónok harca ilyen.

Spin-offként indult annak idején a Xena Forrás: NBC

Spin-off

Testvérsorozat, amely általában az anyasorozat valamely karakterére épít – így indult annak idején például a Xena, amelynek főhőse először a Herkules-ben jelent meg. Az összekötő elem olykor lehet helyszín is, a lényeg, hogy legyen valami kapcsolódás a két széria között. A különös spin-offokról itt írtunk, a legjobbakat és a legrosszabbakat pedig itt gyűjtöttük össze.

Crossover

Olyan szempontból hasonló a spin-offhoz, hogy itt is két sorozat között van valamilyen kapcsolódási pont, itt azonban nem az egyik széria nő ki a másikból, hanem két önálló produkció kapcsolódik össze – leginkább úgy, hogy a szereplők átlátogatnak a másik sorozatba.

Emlékezetes volt a Family Guyból ismert Griffinék megjelenése a Simpson családnál

Springfieldben, annak kapcsán a jelenséget is körbejártuk.

Emlékezetes crossover volt Forrás: FOX

Antológia

Olyan sorozat, amelyben nem függnek össze az epizódok, és általában mások a szereplők is, minden résszel egy-egy lezárt történetet kapunk. Ilyen volt a Meghökkentő mesék, az Alfred Hitchcock bemutatja vagy a Mesék a kriptából, ahol csak a kriptaőr személye volt állandó.

Cliffhanger

Általában évad végén van, a sorozat függőben hagyott cselekményét jelzi. A cliffhanger befejezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főszereplőkkel valami váratlan vagy veszélyes történik, és a szituáció végkimenetelét a készítők nyitva hagyják, ezzel fokozva a drámai feszültséget.

A célja, hogy a néző kíváncsi legyen a folytatásra.

Jump the shark

Cápaugrásként is kezd elterjedni, használják már így is a magyar sorozatrajongók. Az a pont, ahol valami elromlik, megváltozik egy sorozatban, és onnantól már sosem lesz a régi, nem tudja a régi minőséget adni, megindul a lejtmenet. A kifejezés a Happy Days című sorozatból származik, ott a főhős egy valódi cápán ugratott át vízisível:

Remake

Amikor egy sorozatot újra leforgatnak, új szereplőkkel. Ez történhet a helyi viszonyokba való átültetés miatt is, sok amerikai szériának van külföldi verziója – itthon is ment például az Egy rém rendes család Budapesten. Van azonban olyan is, hogy egy sikeres sorozatot több évtized elteltével elővesznek, megismertetnek az új generációkkal – a Hawaii Five-0-nak is volt például egy eredetije, amely 1968 és 1980 között futott.

Reboot

Egy régebbi sorozat újraindítása, ugyanazokkal a szereplőkkel, vagy legalábbis a legtöbbjükkel. Mostanában igen nagy divat, az X-akták, a Twin Peaks és a Hősök is ilyenformán készül visszatérni, de van szó A szökés feltámasztásáról is. Hosszabb cikkünket a régi kedvencek előásásáról itt olvashatja.